Хората, които се занимават с изкуство, трябва да влачат света

...
Хората, които се занимават с изкуство, трябва да влачат света
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Никога не е било особено лесно човек да е творец

Хората, които се занимават с изкуство, би трябвало да влачат света на гърба си, сподели министърът на културата при визитата си в Русе

Никога не е било изключително елементарно човек да е създател. Но концепцията не е на създателите да им е елементарно. Хората, които се занимават с изкуство, би трябвало да влачат света на гърба си. Защото това са хората, които дават концепциите, които инспирират другите, сподели министърът на културата Найден Тодоров в Русе, написа.

Той изясни, че, за жалост, след относително прогресивен интервал, за хората на изкуството през втората половина на предишния век, сега вижда едно назад отношение.

" Причините за това са доста. Не извинявам нито една от тях, само че те са факт. И ние още веднъж се явяваме в обстановка, в която би трябвало да пазим хората на изкуството, с цел да не загине самото изкуство. България в това отношение е щастлива да бъде част от Европейския съюз, където културата има своето признато място, и страните от този съюз в действителност пазят културата си. По тази причина съм относително спокоен за бъдещето на културата, само че това не значи, че на хората на изкуството сега им е елементарно. И ние би трябвало да създадем всичко допустимо техният живот да стане една степен по-човешки ", сподели маестро Найден Тодоров.

Фестивалите в България са недофинансирани

" В момента, в който видях финансирането на другите фестивали в България, бях покъртен, че е допустимо с годините толкоз доста да е намаляло финансирането за тях. Причините са доста и не желая да ги разясня. Те са многостранни - публични, стопански, политически. Но съм благополучен, че все пак в Русе се е запазил този дух на интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни ", тъй като на доста други места огромни фестивали започнаха да залиняват. Русенският фестивал към момента продължава да върви в една повърхност по-скоро нагоре ", сподели Тодоров.

Трябва да се работи с децата, с цел да открият класическата музика

" Децата би трябвало да откриват музиката. Ние би трябвало да сме наясно, работейки с тях, че когато станат младежи и след това на по 20-30 години, те ще избягат от класическата музика. Но ние би трябвало да ги научим да я познават и когато мине този ранен интервал в техния живот - интервал на самодоказване, да се върнат още веднъж към нея. Това е смисълът. Но това липсваше през последните 30 години. Щастлив съм и признателен на всичко, което се случваше с Детската опера в Русе и във Варна, с Детския филхармоничен хор в Софийска филхармония. Вече се появяват такива структури, които работят с децата, с цел да се заражда в тяхното сърце любовта към класическата музика ", сподели министърът.

По думите му това не би трябвало да бъде единствено на обособени места, а в народен проект.

" Тогава ще бъдем щастливи, че младежите още веднъж и още веднъж ще се завръщат към класическата музика. Това не е нещо ново. Това е правено през годините обратно. Това се прави и в другите страни. Вярвам, че ръководителите на културните институции в България са достигнали до тази истина, че в случай че желаеме класическата музика да има бъдеще, би трябвало да стартираме с най-малките ", сподели Найден Тодоров.

Музиката оказва помощ за превъзмогване на раздялите в обществото

" Колкото е по-малко музиката в обществото, толкоз по-голямо е разделянето в обществото. Не знам дали хората го осъзнават, само че даже в предишното е провеждан сходен обществен опит - в Австралия, в Канада, в Нова Зеландия и той постоянно е бил сполучлив. Музиката подкрепя хората да разсъждават дружно, да мислят дружно, да се построява емпатията в обособения човек. Тогава изчезва тази експанзия, която е типична за днешното общество. Ако ние желаеме нашето общество след някакъв интервал от време още веднъж да се върне към обикновено битие, това минава през изкуствата ", съобщи Найден Тодоров.

По думите му повода политиците да не работят за това е доста елементарна.

" Причината е, че културата, изкуствата, музиката вършат по този начин, че хората едвам след 10-15 години да се успокоят и да могат още веднъж да съчувстват един на различен, да изпитват доброжелателност един към различен. Но един мандат на политиците е четири години. Те не разсъждават толкоз напред, тъй като това не е в тяхната логичност сега. Но когато политиците стартират да мислят още веднъж като държавници, тогава и това ще се случи ", сподели министър Найден Тодоров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР