Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия

...
Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия
Коментари Харесай

Загубата на обоняние заради Covid-19 може да трае до 3 години

Хората, които са изгубили обонянието си след заразяване с новия ковид, може да им е нужно дълго време, с цел да го възстановят изцяло, твърди английски професор по ринология, представен от вестник Daily Mail. Това е един от най-често срещаните признаци при досегашните разновидности на новия ковид.

Някои пациенти може да чакат до 3 години, с цел да се върне изцяло обонянието им, защото е належащо време за възобновяване на сетивата, изяснява Карл Филпот от Норичкия медицински институт към Университета на Източна Англия.

Според него при хората, които имат сходни разстройства за дълъг интервал от време, вирусът евентуално е стигнал по-навътре в мозъка.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирус или просто простуда? Повечето признаци на COVID-...

Теорията на специалиста се основава на изследвания, при които е проучен мозъкът на пациенти, умряли от тежък изострен респираторен синдром (ТОРС), спадащ към същото семейство вируси като причинителя на Covid-19 SARS-CoV-2.

" Все още обаче няма изясненост за точния механизъм, пораждащ продължаващото дълъг интервал разстройване ", добави Филпот.

Според изследване, оповестено през месец юни, над 80% от преболедувалите Covid-19 със загуба на обонянието си го връщат до 4 месеца след излекуването. Според данните от проучването 5% от хората не си възвръщат обонянието даже и година след преболедуването на новия ковид.

Експертите към момента не са сигурни каква е точната причина за загубата на подушване при пациентите с Covid-19. Именно поради това към момента не може да се откри лекуване.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР