Хондураски археолози твърдят, че са открили гробницата на един от

...
Хондураски археолози твърдят, че са открили гробницата на един от
Коментари Харесай

Откриха единия от царете на Копанската династия на Маите

Хондураски археолози настояват, че са разкрили гробницата на един от първите царе на античната цивилизацията на маите.

Откритието е направено в известния античен град на маите Копан - център на културата на Маите. Предколумбовият град Копан се намира на 640 м. надморска височина в област Копан, на границата с Гватемала. Тук е учредена Копанската династия на маите, ръководена от 16 царе. Градът е именуван още " Градът на царете измежду джунглата ".

Копан, затрупан напълно от джунглата, е открит от американския откривател Стивънс и британския художник Кейтъруд през 1839 година Това е един от най-красивите градове на маите, познати до в този момент.

Изследователите считат, че откритите кости в храма Оропендола са точно на един от царете на Копанската династия. Останките принадлежът на човек, който е умрял една на 30 години. Изследването се затруднява и заради обстоятелството, че върху костите е паднал и част от тавана на гробницата. Добре непокътнати са единствено зъбите на владетеля.

 Откриха единия от царете на Копанската династия на Маите

Не е известно за какво процъфтяващият град е бил зарязан по този начин ненадейно. Според източници, Копан е опустошен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през далечната 1530 година.

Около 6 епохи след обезлюдването на античния майски град, испанските колонизатори загатват в архивите си за Копан. Потомците на маите, живеят през днешния ден в покрайнините на царския град.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР