Холинът е витамин от групата B. Той се съдържа предимно

...
Холинът е витамин от групата B. Той се съдържа предимно
Коментари Харесай

Кои храни съдържат холин и за какво са полезни?

Холинът е витамин от групата B. Той се съдържа най-вече в питателните артикули от скотски генезис. Богати на скъпата съставна част са яйченият жълтък, маслото, млякото, говеждото месо, черният дроб, бъбреците, както и в сьомгата и раците.

Що се отнася за растителните артикули – холин се съдържа в пшеницата, зародишите на пшеничните зърна, овеса, ечемика, соята. Разновидността на витамин В влиза в състава и на следните артикули: фъстъци, картофи, карфиол, домати, банани, портокали, леща и царевица.

Дневната потребност от холин за организма е 250-600 мг.

Тъй като клетъчните мембрани са съвсем напълно формирани от мазнини, тяхната еластичност и целокупност зависи от съответните доставки на холин.

Холинът е доста потребен за здравето, тъй като взе участие в мастната и холестеринова обмяна, като контролира отлагането на тези субстанции в тъканите. Във тип на ацетихолин той се явява посредник в предаването на нервните импулси в периферната нервна система.

 Жито

Липсата на банкет на храни, богати на холин, се отразява най-много на действието на черния дроб. При дефицит поражда мастна инфилтрация на органа, некроза на чернодробната тъкан, развиване на цироза, даже злокачествено изродяване.

Съответно достатъчното количество холин освен предотвратява, само че може да ликвидира към този момент настъпилото увреждане на черния дроб. Ето за какво скъпото вещество се употребява най-много за профилактика и лекуване на чернодробните болести.

Освен това холинът потиска развиването на атеросклеротичните плаки в стената на аортата и съдовете, което има значимо значение в профилактиката и лекуването на атеросклерозата. Липсата на задоволително банкет на холин крие заплаха от коронарна болест на сърцето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР