Холандският премиер Марк Рюте ще загуби своето мнозинство в Сената

...
Холандският премиер Марк Рюте ще загуби своето мнозинство в Сената
Коментари Харесай

Новото крайнодясно набира сила в Холандия

Холандският министър председател Марк Рюте ще загуби своето болшинство в Сената от антиевропейските популисти след изборите, провели се единствено два дни след терористичния акт в Утрехт. Евроскептичната партия " Форум за народна власт " на Тиери Боде пристигна от нищото, с цел да бъде втората по величина политическа мощ в горната камара на Народното събрание, след тази на Рюте, сочи екзитпол на телевизия NOS, представен от БГНЕС.
Коалицията, ръководена от дясноцентристката партия на Рюте, ще се срине от 38 на 31 места в 75-местния Сенат, който приема законодателството, утвърдено от долната камара, гласи прогнозата.
Ударът за Рюте, който старателно образува ръководещата си коалиция, с цел да блокира крайнодесните след общите избори през 2017 година, ще бъде следен от близко в чужбина преди изборите за Европейски парламент през май.
Самопровъзгласилият се за интелектуалец Боде, който срещна съществени рецензии поради това, че не е спрял акцията си след стрелбата в понеделник в трамвай в Утрехт, при която починаха трима души, жигосах политиката на Рюте във връзка с имиграцията. " Ние сме унищожавани от хората, които би трябвало да ни пазят. Поредните държавни управления на Рюте оставиха нашите граници необятно отворени, допускайки стотици хиляди хора с култури, изцяло разнообразни от нашите ", сподели 36-годишният политик пред голям брой, което скандираше името му в сряда вечерта.
Позовавайки се на обстоятелството, че роденият в Турция Гьокман Танъш обвинен за стрелбата в Утрехт е бил освободен от пандиза преди две седмици, Боде добави: " Видяхме в Утрехт в понеделник, по какъв начин изнасилвачите и крадците биват освобождавани. Това е срамно. "
По-рано Боде е призовавал Холандия да напусне Европейски Съюз, само че неотдавна промени мнението си поради хаоса с отдръпването на Англия от Съюза. Той е прочут със противоречивите си изказвания като " дамите като цяло са по-слаби в работата си и имат по-малко упоритости ".
" Захващай се за работа "
След осем години на власт, Рюте се трансформира във авторитетна фигура в Европа, в това число в договарянията за Brexit, само че резултатът от изборите го оставя уязвим вкъщи и се постанова да разчита на други партии при приемането на закони.
" Ще би трябвало да се заемем с работата ", съобщи Рюте. " Трябва да беседваме с други партии, с цел да можем да продължим да ръководим добре тази страна ", добави той
Според екзитпола за долната камара на холандския парламент, партията на Рюте ще загуби едно място – от 13 на 12, само че останалите съдружни сътрудници, измежду които с лявата D66 понесоха тежък удар. Боде печели 10 места. Антиислямската партия, водена от крайнодесния политик Геерт Вилдерс, ще завоюва 6 места, с 3 по-малко от досегашните 9, само че може да има въздействие, в случай че се съюзи с Боде. Дългогодишен притежател на крайното дясно в Холандия и в Европа, Вилдерс наподобява е изгубил въздействието си поради по-новата фигура на Боде.
Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да одобряват законите, в това число и на левицата в лицето на екологичната партия " Зелената левица ", водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от 4 на 8 съгласно екзитпола.
Ръководителят на нидерландската социалистическа партия назова идното гласоподаване " референдум за Рюте ", макар че самият министър председател настоя, че няма да се отдръпна, в случай че обединението му изгуби болшинството си. Въпреки това, след съвсем десетилетие на власт, има подмятания, че Рюте ще заеме европейски пост в Брюксел, когато сегашната Европейска комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, се отдръпна по-късно тази година.
На фотографията: Марк Рюте
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР