Холандската компания KLM извърши първия демонстрационен пътнически полет, в който

...
Холандската компания KLM извърши първия демонстрационен пътнически полет, в който
Коментари Харесай

Самолет полетя със синтетично гориво

Холандската компания KLM извърши първия демонстрационен пътнически полет, в който самолетът беше зареден със примес от стандартно авиационно гориво и синтетично реактивно гориво, заяви Aviation Week. Полетът е изработен от летище Амстердам до Мадрид.
Синтетичното гориво се преглежда като екологично неутрално гориво, защото не въздейства върху салдото на въглеродния диоксид в атмосферата по време на горенето. (Факт е, че въглеродният диоксид се употребява за производството на такова гориво). Предполага се, че потреблението на синтетични горива доста ще понижи излъчванията на въглероден диоксид и други субстанции, които предизвикат световните климатични промени.
По време на демонстрационния полет на Boeing 737-800 делът на синтетичното реактивно гориво в горивната е бил относително дребен - 500 литра синтетично гориво са били напълнени в резервоарите на самолета. Горивото е създадено от Shell. Други детайлности за тестванията не бяха разкрити.
Междувременно управлението на летище Ротердам-Хага разгласи желанието си да построи пилотен цех за произвеждане на синтетични горива в Ротердам като за производството му ще се употребява въглероден диоксид, уловен от атмосферата. По-рано стана известно, че Германският аерокосмически център (DLR) е почнал проектирането на цех за произвеждане на синтетично гориво за самолети. Предприятието ще създава към 10 хиляди тона синтетично гориво годишно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР