Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от основните

...
Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от основните
Коментари Харесай

Здравословен хляб без мая - чудото на естествената ферментация

Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от главните проблеми в здравословното хранене на индивида - кой да изберете, кой ще бъде потребен и така нататък Векове наред печените произведения се създават по обичайни предписания, основани на процеса на ферментация, породен от задълбочено месене или закваска на тестото.

Най-често забърканото тесто се оставяло на топло място, с цел да втаса. При по-топъл климат тестото се подвига по-бързо, до момента в който при по-студен климат се употребява сода за ускорение на процеса.

Печенето на самун без квас се прави от безквасно тесто - без прибавяне на квас. Хлябът, изработен от тесто с естествена ферментация, не може да се скапе доста дълго време.

Има доста изгоди от печенето на самун без квас.

Какъв е хлябът без квас?

 Здравословен самун без квас Снимка: Yordanka Kovacheva

За себе си би трябвало ясно да разберете каква е изгодата от естествената ферментация, в изискванията на която се подготвя тестото. Дрождите, без значение дали са култивирани или диви, естествено ферментират захарите, намиращи се в пшеницата, които по-късно се разлагат на въглероден диоксид и етилов алкохол, което в последна сметка води до бухването на печените произведения. Благодарение на интензивността на бактериите се получава естествена ферментация, която разгражда главните хранителни субстанции, съдържащи се в пшеницата, и ги трансформира в елементарно смилаема форма. Този развой се назовава още авансово храносмилане.

Постоянното потребление на хлебни артикули с този състав може да увеличи устойчивостта на организма, да усили имунитета, да понижи податливостта към йонизиращо излъчване, чувствителността към въздействието на екзогенни фактори и канцерогени. Процесите, свързани с естествената ферментация по време на печенето, могат да доведат до нормализиране работата на червата.

В допълнение, той противодейства на нарушаването на естественото клетъчно размножаване, като предизвика безредно размножаване на кафези с по-нататъшно формиране на израстък. Затова печенето на самун без квас способства за нормализирането на питателните субстанции в организма.

Съвременните микробиолози означават, че точно потреблението на жив самун с мая провокира образуването на здрави кафези и предотвратява появяването и развиването на всевъзможни инфекциозни процеси, ускорявайки развиването на здрав имунитет от 3 до 15 пъти съгласно разнообразни данни.

 Хляб с мая Снимка: Yordanka Kovacheva

В стомаха на индивида естествените дрожди са добре аклиматизирани и спомагат за повишение равнищата на витамин В в организма. Затова можем да кажем, че хлябът без квас на практика е без дефекти. Печенето на самун без квас от ръжено брашно изисква съществуването на лактобацили, които придават на изпечения артикул кисел усет и прелестен емфатичен мирис.

Такъв артикул за самун е извънредно скъп. В края на краищата съдържащите се в него лактобацили са жизненоважни за нормализирането на червата.

След изпичане в самун спорите на лактобацилите могат да останат няколко дни, само че въпреки всичко се предлага да се употребяват прясно изпечени.

Лактобацилите са доста деликатни и когато попаднат в човешкия корем в дребни количества, те провокират потребни процеси в организма. Освен това е доста вкусно, в случай че се употребяват от ферментирали млечни артикули или растителни артикули.

Вижте още вкусни и пухкави оферти за селски самун или пък самун в хлебопекарна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР