Хипократ е познат най-вече с клетвата, която лекарите изричат, заклевайки

...
Хипократ е познат най-вече с клетвата, която лекарите изричат, заклевайки
Коментари Харесай

Хипократ лекувал хемороиди с нажежено желязо

Хипократ е прочут най-много с клетвата, която лекарите изричат, заклевайки се, че ще съблюдават етични правила и ще поставят всички старания за лечението и възобновяване на пациента. В древността методите на Хипократ за лекуване са избавили доста животи.

Той е употребявал, споделил, дал на медицината неща, които и до през днешния ден се взимат под внимание по един или различен метод. Това, което той счита за неразривна част от лекуването, са нещата, които идват от природата. Всяко растение или билка има своето предопределение, оказва помощ за избран проблем.

Хипократ е лекувал хемороиди благодарение на нажежено желязо. Всъщност този способ е прочут и употребен даже през Средновековието, единствено че за различен тип заболяване.

 Стара книга

Според античните римляни и гърци, всички „ злокачествени формирания ” могат да бъдат отстранени единствено по два метода – и двата извънредно мъчителни. Единият от тях е с нажежено желязо, а другият с киселина.

Известни са и думите на Хипократ, които гласят, че всичко, което не може да бъде излекувано от лекарите, се отстранява от желязото. Ако и желязото не може да го отстрани, тогава на помощ идва огънят, в случай че и това не успее да помогне, ще го излекува гибелта.

 Билколечение

В своите медицински трактати, той е описал най-различни странни и не толкоз странни способи на лекуване. Той да вземем за пример е лекувал жълтеница с помощта лимон. Киселият плод е помагал и при натравяния. А за чумата се е употребила хвойна – считало се, че вдишването от нея, ще защищити от чума. Не ви ли наподобява това от елементи на сегашната ароматерапия?

Смята се също, че лекуването на Хипократ против фикс идея (използвал е корен от мандрагора, който в действителност е причина за мания), е дало основите на сегашната хомеопатия (възниква чак в края на 18 век). Нещо като с доза от заболяването да излекуваш самата болест.

Друг забавен способ за лекуване е благодарение на камъка яспис – твърди се, че с негова помощ Хипократ е лекувал епилепсия. Туберкулозата предотвратявал с прясно мляко от коза, рани и невроза благодарение на морска вода, а изгаряния и болести на кожата благодарение на нар.

Всъщност, за множеството здравословни проблеми Хипократ е употребявал билки и всевъзможни растения – благодарение на върбова кора, е лекувал болежка, известни са му били и потребните свойства на пчелната отрова и ябълковия оцет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР