Хипнагогията е метод, с който се провокират халюцинации, осъществявайки се

...
Хипнагогията е метод, с който се провокират халюцинации, осъществявайки се
Коментари Харесай

Хипнагогия – как да провокираме творческия сън

Хипнагогията е способ, с който се предизвикат халюцинации, осъществявайки се бърз преход сред будното положение и етапа на съня. Според психиатрите хипнагогичното положение не е болестно и се случва на 30-40% от хората.

В положение на хипнагогия човек може да види разнообразни същества, да усеща наличие, да има възприятието, че пада от високо, да чува странни звуци, да вижда сенки и да има възприятието, че не може да си поеме мирис.

Първите описания за странната фаза сред сън и действителност са открити в трудовете на Аристотел, Ямвлих, Джироламо Кардано, Саймън Форман и Емануел Сведенборг.

През епохата на Романтизма ползата към хипнагогията от ден на ден се усилва, като не малко учени и създатели я предизвикат, защото се оказва, че тя е голям източник на хрумвания за тяхната работа.

Хипнагогията дава огромен подтик и може да разсъни създателя в един човек. Този способ дава опцията да се доближи до дълбоките пластове на несъзнаваното, като извади въображението ни в чист тип.

Навлизайки в подсъзнанието си, попадаме под положение на лека внушаемост, особено за етапа преди бездънен сън. След това заспиваме по-дълбоко и попадаме в така наречен REM сън или положението, в което се появяват сънищата.

 Сънища

Тогава се намираме в дълбокия слой на нашето подсъзнание. Ако човек се разсъни точно в тази фаза на съня, може да се предизвика своята креативност и предпочитание за творчество.

За задачата би трябвало да намерите комфортно и безшумно място за сън, като се снабдите и с материали за писане или изобразяване. Лягате в комфортна за вас поза, като поставите лакътя на едната си ръка на ръба на леглото, тъй че дланта да сочи нагоре – под формата на латинската писмен знак V.

След това се отпуснете и се фокусирайте върху един проблем. Когато започнете да заспивате, ръката ви ще се отпусне и ще падне от ръба и затова ще се разсъните.

Именно тогава би трябвало да запишете всички хрумвания, които се появят в главата ви.

Методът е прилаган от Салвадор Дали, Томас Едисон, Алберт Айнщайн, Вагнер, Рей Бредбъри, Чарлз Дикенс, Лев Толстой, Марк Твен и Едгър Алън По.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР