Хиперхолестеролемията, за разлика от други заболявания – като високото кръвно

...
Хиперхолестеролемията, за разлика от други заболявания – като високото кръвно
Коментари Харесай

Проф. Арман Постаджиян: Нормите на холестерола за даден организъм зависят от нивото му на риск

Хиперхолестеролемията, за разлика от други болести – като високото кръвно и захарния диабет, няма признаци, по които бързо елементарно и в точния момент да разбираме и да вземаме ограничения. Човек няма чувство на биохимичните си параметри, включително и за високите равнища на холестерола. За страдание това излиза наяве едвам при претърпяване на сърдечно-съдов случай, за който причина е точно високия холестерол.

Така изяснява в изявление пред Радио София ръководителят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Арман Постаджиян ниската осведоменост на популацията за това заболяване. А то е рисково и необятно публикувано (от засегнатите над 80 на 100 остават недиагностицирани).

В България най-малко 50 на 100 от хората имат повишен холестерол. Това се дължи на метода на живот, храненето, напрежението. При семеен отпечатък неприятното е, че е вероятен ранен сърдечен случай, например инфаркт още преди 45-годишна възраст, и той може да бъде съдбовен.

При добра осведоменост сходен случай може да се отсрочи и даже спре, в случай че в точния момент се вземат ограничения.

Нормите за холестерола в организма би трябвало наложително да се постановат съгласно съответното равнище на риска за човек, прецизира още проф. Постаджиян. При съществуване на генетична разновидност, нямаме огромен късмет да я „ излекуваме “, само че с метод на живот и други ограничения можем да повлияем и да направляваме биохимичния параметър, който при тази разновидност провокира проблем в организма.

Чуйте изявленията на Георги Нейков с проф. Арман Постаджиян.

Още информация по тематиката и тест за унаследен риск можете да откриете във Фейсбук страницата на кампанията „ Какъв е твоят семеен отпечатък? “ или тук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР