Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения

...
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения
Коментари Харесай

Аромат на крака - II

Хиперхидроза и бромхидроза

Зад тези медицински термини се крият нарушавания в потоотделянето, които едва се въздействат от хигиената, обувките, топлината и физическото натоварване. В първия случай става дума за прекалено изпотяване, което дава повече храна за бактериите и оттова се появява по-натрапчивия и зноен мирис. Във втория случай от краката се отделя извънредно смрадлив секрет, който въпреки и в естествени количества се „ надушва ” даже и при най-изрядната хигиена.

Ако страдате от хиперхидроза (чувствате краката си непрекъснато влажни, а чорапите ви постоянно са подгизнали), изпробвайте някои от следните предписания:

Вана на краката с морска сол свива отворите на жлезите и понижава потенето. Разтворете половин чаша едра сол в два литра топла вода. Накиснете краката си за десетина минути, а по-късно ги подсушете без да ги изплаквате. Тази бърза процедура ще ви обезпечи по-слабо потене през целия ден.

Билки срещу потене на крайници – мащерката, салвията, дафиновите листа и хвойната понижават потенето, само че най-силно антиперспирантно деяние имат дъбовите кори, поради високото наличие на танини. От тях се прави запарка, като се сваряват 50 гр. смлени кори на литър вода и в нея се киснат краката.

Пудра срещу потене – пригответе си я сами от 50 гр. талк, 5 гр. стипца и 10 гр. цинков окис. След като измиете краката си и преди да обуете обувките, ги напудряйте с тази примес. Стипцата (алуминиево-калиев сулфат) дейно понижава потенето, цинка стопира развиването на бактериите, отговорни за неприятния аромат, а талка попива непотребната влага.

Спрей за крайници с алуминиеви съединения – в случай че нямате време или предпочитание за подготвяне на рецептите, просто използвайте спрей за крайници. Обърнете внимание обаче дали съдържа ефикасен антиперспирант (най-често алуминиев хлорхидрат). Ако не можете да намерите подобен артикул, умерено можете да прибегнете до дездоранта си за подмишници.

Понякога обаче хиперхидрозата е признак на съществено заболяване – диабет, туберколоза, базедова болест и други. Затова, в случай че макар всички старания, потенето на краката продължава да е щедро, обърнете се към доктор.

Причините за бромхидрозата пък най-често са нарушен метаболизъм, дефицит на цинк и селен. Затова в този случай е целесъобразно да си извършите проучване на кръвта, с цел да се откри и компенсира веществото, от което организма ви изпитва дефицит. За обезвреждане на неприятната миризма първоначално ще ви помогне ваната ментова запарка. Продължава: Аромат на крака
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР