Хиляди зрители са наобиколили една жена със синя бурка, коленичила

...
Хиляди зрители са наобиколили една жена със синя бурка, коленичила
Коментари Харесай

Афганистан - бруталното царство на мрака и злото

Хиляди фенове са наобиколили една жена със синя бурка, коленичила на земята. Мъжът до нея насочва към тялото ѝ автомат " Калашников ", след което натиска спусъка, предава DW.

Това е панорама от обществена екзекуция в Афганистан по време на първото ръководство на талибаните през 1990-те години. Всички афганистанци са виждали сходни картини. Ставали са очевидци на тази грубост онлайн или по малкия екран.

Публичните изтезания са измежду най-ужасяващите ми мемоари от тези времена, в които още бях дете. След като заминахме за чужбина със фамилията ми, следяхме какво се случва в страната посредством дребното телевизионни репортажи, идващи оттова.

Колективната контузия от изтезанията

Не е за поверие, че е допустимо тези гледки още веднъж да станат действителност след 20-годишното военно наличие на Запада в Афганистан. За страдание нещата се развиха по съдбовен метод. Откакто талибаните завзеха властта през август 2021 година, следя с възходяща паника остарялата ми татковина. Тази седмица талибаните екзекутираха мъж, упрекнат в ликвидиране. Беше планувано бащата на жертвата да го простреля пред всички. На " събитието " участваха освен високопоставени представители на талибаните, само че и стотици поданици, в това число деца.

Това сигурно не е първата екзекуция, откакто талибаните се върнаха на власт. Но е първата, която те потвърдиха и даже показаха като достижение. В седмиците преди нея имаше и обществени бичувания на мъже и дами. В множеството случаи провинилите се бяха упрекнати в обири или изневери.

Публичните изтезания пред фенове – тази групова контузия от предишното на страната - още веднъж са действителност. Талибаните не са се трансформирали, макар всичките им уверения в противоположното. 1990-те години още веднъж се завърнаха в Афганистан.

Безнадеждност и обезсърчение

И въпреки изначало да имаше неоправдани упования, че страната няма още веднъж да потъне в цялостен мрак, в този момент всички осъзнаваме, че в света няма по-тъмна страна от Афганистан. Неотдавнашно изследване на " Галъп " свидетелства, че за 98% от дамите и 97% от мъжете животът в тази страна носи големи премеждия. Сред дамите самоубийствата са нарастнали трагично. Над 20 милиона души в тази страна гладуват.

Непрекъснато ме питат за какво в Афганистан не се бунтуват като в Иран. Истината е, че хората не разполагат нито със силата, нито с вярата да го създадат. Повече от четири десетилетия на войни и драми са оставили голям отпечатък върху душата на народа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР