Хиляди японци изпратиха бившия премиер Шиндзо Абе в последния му

...
Хиляди японци изпратиха бившия премиер Шиндзо Абе в последния му
Коментари Харесай

Япония се прости с Шиндзо Абе, погребаха го в тесен семеен кръг

Хиляди японци изпратиха някогашния министър председател Шиндзо Абе в последния му път. Погребението беше в 7 ч. сутринта българско време. То се състоя на гала в стеснен кръг, на която участваха единствено родственици и близки другари на Абе. Гражданите отдаваха респект пред прочут будистки храм в Токио, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мъже в черни костюми и с черни вратовръзки и дами в черни рокли влязоха в Дзоджоджи - храм в центъра на Токио - с цел да участват на заупокойната работа на някогашния министър председател, планувана единствено за близки на покойника и до която представители на медиите не бяха позволени.

Обикновени хора застанаха по тротоарите, намиращи се наоколо до храма, в израз на почитание към някогашния водач.

Хиляди посетиха през вчерашния ден храма, с цел да засвидетелстват за финален път почитта си към Шиндзо Абе, който умря на 67 години.

Убийството, осъществено с огнестрелно оръжие, потресе Япония, където закононарушенията с огнестрелни оръжия и политическото принуждение са необичайност, отбелязва Ройтерс.

След като заупокойната гала завърши, траурен автомобил с тялото на Шиндзо Абе мина по улиците на Токио. Маршрутът на процесията включваше постройката на японския парламент, където починалият министър председател влезе за първи път като млад народен представител през 1993 година, и постройката, в която се обитава канцеларията на министър-председателя, от която той ръководеше Япония по време на ръководството си.

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият министър председател на Япония. Той е заемал поста от 26 септември 2006 до 26 септември 2007 г и от 26 декември 2012 до 16 септември 2020 г, когато се отдръпна заради здравословни аргументи.

Той беше убит в петък по време на предизборна тирада. Убиецът му го нападнал, сърдит от банкрута на майка си. Още не е ясно за какво е избрал Абе като цел, защото министър председателят не е обвързван с църквата, на която дамата дарила положението си.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР