Хиляди румънци демонстрираха в неделя срещу лявото правителство, обвинено от

...
Хиляди румънци демонстрираха в неделя срещу лявото правителство, обвинено от
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестират срещу управляващите


Хиляди румънци демонстрираха в неделя против лявото държавно управление, упрекнато от някои, че желае да отслаби битката с корупцията, съобщи Агенция Франс Прес.

Между 15 и 25 хиляди души излязоха в студената неделна вечер на проява в Букурещ, съгласно публицисти от Агенция Франс Прес и локалните медии. Няколко хиляди други демонстрираха в други градове на страната.

Около 40 неправителствени организации и две огромни конфедерации на профсъюзите оповестиха в взаимно изказване, че "политическата мафия е поела контрола над Румъния".

Подписалите желаят отдръпването на законопроекти, които биха реформирали правосъдната система и понижили пълномощията на Прокуратурата за битка с корупцията.

Опозицията наскоро подлага на критика държавното управление поради "заплахи за независимостта на правосъдната власт" посредством три законопроекта, които понастоящем са в развой на разискване и съгласно нея отслабват битката с корупцията.

Тези планове са в основата на нова вълна на митинг против социалдемократите, огромните спечелили в парламентарните избори през декември 2016 година

Опит да се смекчи законодателството за битка с корупцията аргументи предходната зима невиждано след рухването на комунистическото ръководство през 1989 година протестно придвижване. Протестите накараха лявоцентристкото болшинство да отдръпна подготвяните промени.

Според опозицията препоръчаните от държавното управление промени опонират на напредъка, реализиран против корупцията в Румъния. Това пагубно обществено събитие е измежду посочваните от Европейски Съюз от присъединението на страната към Европейски Съюз преди 10 години, дружно с България.

Наскоро румънската организация за битка против корупцията замрази всички активи на водача на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Решението е взето заради подозрения за тежки злоупотреби с еврофондове от Европейски Съюз.

Имуществото на Драгня се прави оценка на 27,4 млн евро. Румънската организация за битка против корупцията посочи, че е взела същата мярка и против още най-малко 4-ма души, които се проверяват за същото закононарушение.

Ливиу Драгня е обвинен в основаването на незаконна група и подправяне на документи за приемане на средства от еврофондовете. Според него "става въпрос за политическа офанзива заради желанието на неговата партия в страната да се организира правосъдна реформа".

Разследването против Драгня се отнася за интервала от 2001 година до 2012 година, когато той бе ръководител на Областния съвет в Телерман, Южна Румъния. Разследването стартира след сигнала на Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, която заяви, че в Румъния са изплатени нелегално 21 млн. евро за създаване на пътища.

Ливиу Драгня управлява най-голямата партия в страната, само че не може да заеме мястото на министър председател, тъй като през 2016-та година бе наказан за присъединяване в изборни измами. В момента той е ръководител на Долната камера на румънския парламент./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР