Хиляди хора в столицата на Хаити и други големи градове

...
Хиляди хора в столицата на Хаити и други големи градове
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи в Хаити поискаха оставката на премиера

Хиляди хора в столицата на Хаити и други огромни градове проведоха нови митинги през вчерашния ден с искане за по-безопасни улици, по-достъпни артикули и оставката на министър-председателя Ариел Анри , съобщи Асошиейтед прес.

Спорадични изстрели се смесваха с виковете и ръкоплясканията на протестиращите, които прекосяваха през улици, блокирани от камъни, камиони и горящи гуми. " Ариел, би трябвало да си тръгнеш! Върви си, Ариел! Върви си, Ариел! " - скандираха хора в столицата Порт-о-Пренс. Един от протестиращите държеше афиш с надпис: " Долу мизерията ", а различен крещеше нецензурни думи по адрес на държавното управление, оплаквайки се от сериозната липса на работни места.



Други митинги сковаха градове по крайбрежието в северните и южните региони на Хаити, в това число Порт-де-Паи, Пети-Гоав и Жереми, като полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата. Хаитяните провеждат от ден на ден митинги на фона на зачестилите отвличания и убийства, свързани с банди, скока на цените на главните артикули и сериозния дефицит на гориво, както и инфлацията, която доближи 30 %.

Във вторник канцеларията на премиера разгласява изказване, в което се споделя, че тя е " наясно със сериозността на обстановката " и че Анри ще предприеме няколко ограничения, в това число използване на обществени стратегии за понижаване на крайната беднотия и обезпечаване на повече гориво по бензиностанциите. Премиерът прикани за успокоение и хората да не се поддават на политически операции.

Хаити става все по-нестабилна откогато на 7 юли 2021 година беше погубен президента Жовенел Моиз, а бандите стават все по-силни, защото администрацията на Анри продължава да отсрочва датата за производство на общите избори, които в началото бяха планувани за предходната година, отбелязва АП.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР