Хиляди българи присъстваха на откриването на 111-метровия Пилон Рожен“, на

...
Хиляди българи присъстваха на откриването на 111-метровия Пилон Рожен“, на
Коментари Харесай

Хиляди българи присъстваха на откриването на Пилон Рожен

Хиляди българи участваха на откриването на 111-метровия Пилон " Рожен “, на който се развя големия български байрак с размери 40 на 25 метра, съобщи кореспондент на " Фокус “ . На събитието участва президента на Република България Румен Радев, регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, основателят на самодейността Симеон Караколев, представители на институции и българи от всички краища на България и даже и такива, живеещи зад граница.

Държавният глава съобщи, че българският байрак на Рожен ще ни припомня, че в случай че слеем пътеките на нашите персонални ориси, ще надмогнем всяко разделяне и ще градим дружно нашия общ триумф. " И няма значение какви са нашите дела – те ще бъдат мощни, в случай че ни водят към обединяване пред Отечеството, пред нашата религия, пред нашата родова памет и национални знаци “, добави Румен Радев.

Симеон Караколев съобщи, че подарява на българите може би най-патриотичния акт юридически в България от десетилетия насам и прикани присъстващите да отнесат със себе си този родолюбив дух.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон " Рожен “ стартира още в 18:00 часа, с осъществявания на фолклорните ансамбли " Родопа “ и " Тракия “. В тържествения театър от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, елементи от " История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в осъществяване на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор " Ваня Монева “.

Националният байрак бе донесен от 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално сдружение " Традиция “ и " Родолюбие “ и " Бага-Тур “. На сцената бе изпълнена песента " Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България.

Специална стратегия, отдадена на българското знаме показа Гвардейския внушителен духов оркестър и Представителният отбор на Въоръжените сили.

Знамето се издигаше в продължение на повече от 8 минути и се извиси над Роженските ливади, а хилядите хора гледаха с притихнал мирис. След издигането му до 111-тия метър, всички заръкопляскаха бурно. След това прозвуча и националния химн.    

Освен знамето, в основата му бе открита и мраморна плоча, изобразяваща България, а на мястото на всяка област има изписано обръщение.

След формалната част, президентът Румен Радев се разноски и приказва с хората, пристигнали от близо и надалеч, с цел да станат очевидци на паметното събитие.

След това хилядите българи се хванаха на огромно хоро и развяваха дребни национални трибагреници. Финал на вечерта ще сложи грандиозно шоу-заря.

Нели ГЕРГЬОВСКА

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР