Херакъл е най-известният гръцки герой, човек, дарен от Зевс с

...
Херакъл е най-известният гръцки герой, човек, дарен от Зевс с
Коментари Харесай

Мита за Херакъл и Тезей

Херакъл е най-известният гръцки воин, човек, дарен от Зевс с невероятна мощ и храброст, наследник на Зевс и гръцката кралица Алкмена.

Херакъл направил доста добрини за страната си. Той пресушил доста блата и унищожил доста хищни зверове и чудовища, които тормозели народа.

Според мита Херакъл трябвало да се подчинява на заповедите на капризния държател Еврисфей и сърдит от това, той умъртвил личното си семейство в припадък на яд.

След това той се разкаял за постъпката си и решил да бъде преклонен до края на живота си. Той направил дванадесет подвига, на които го изпратил Еврисфей.

След като направил тези подвизи, Херакъл по лична воля направил още куп добрини за народа си. Богинята Хера, която мразела Херакъл от дребен, му изпратила страшна гибел – тялото му било разяждано от отрова и той бил заставен да възпламени клада, на която да се качи и да изгори, с цел да спрат болките му.

Тогава Херакъл се издигнал на Олимп, където заживял дружно с татко си Зевс и се сприятелил с Хера.

 древногръцки акропол

Тезей е прочут древногръцки воин, наследник на цар Егей. Тезей се родил от тайния брак на Егей с щерка на негов другар. Когато момчето станало на 16 години, то имало невероятна мощ и умъртвило четирима подли разбойници, които убивали пасажерите, както и доста хищни животни.

Сред тях бил и Прокруст, който бил прочут с ложето си. Ако човек бил прекомерно пай, той го разтягал, в случай че бил прекомерно дълъг, с цел да се побере на него, той отрязвал краката му.

Тезей решил да убие Минотавъра, напаловина човек, на половина бик, който чакал в ужасния си лабиринт млади момчета и девойки, които богати фамилии му изпращали като жертвоприношение. Красивата Ариадна, щерка на цар Минос, помогнала на Тезей да излезе от лабиринта, като му дала кълбо прежда. Тезей умъртвил Минотавър и по-късно дарил Ариадна на един от боговете.

Царицата на амазонките му родила наследник Иполит, след което била убита. Доведената му майка Федра, която желала да прелъсти младия мъж, била отблъсната от него и го наклеветила на Тезей. Тезей го проклел и Иполит умрял, а по-късно умрял и Тезей, който бил блъснат от канара от царя на Скирос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР