Хашимото е автоимунно заболяване, атакуващо щитовидната жлеза и което не

...
Хашимото е автоимунно заболяване, атакуващо щитовидната жлеза и което не
Коментари Харесай

Кетодиета при болестта на Хашимото и хипотиреоидизъм

Хашимото е автоимунно заболяване, атакуващо щитовидната жлеза и което не рядко се комбинира и с други заболявания. Има прогнози, че всички дами в Европа са в риск да страдат от някаква форма на заболяването. Причина за Хашимото е приемственост, съчетана с вирусни инфекции и възпаления. Стресът също може да отключи заболявания на щитовидната жлеза посредством въздействието си върху ендокринната система. Много хора, които имат болест на Хашимото, в последна сметка развиват и хипотиреоидизъм.

Най-общо казано, тиреоидитът на Хашимото е заболяване, а хипотиреоидизмът е положение, което се случва вследствие на болестта. Заболяването на Хашимото поражда когато белите кръвни кафези нападат щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът се развива, когато щитовидната жлеза не е в положение да създава задоволително количество хормон на щитовидната жлеза. Тази болест е присъща с интензивно повишаване на килограми и невъзможността за свалянето им.

Кетогенната диета е необятно известна и аз към този момент съм споменавала, че хората с заболяването на Хашимото би трябвало да са доста деликатни в определянето на диетата си. Много дами обаче страдат от обстоятелството, че не могат да смъкват качените в резултат на заболяването. Затова в тази публикация съм събрала плюсовете и минусите на кето диетата при тиреодитит на Хашимото, както и оптималното й използване при заболяването.
Причини за терзания по време на кетоза
Kетогенната диета може да усъвършенства някои фактори, свързани с Хашимото. Въпреки това има значими особености, които би трябвало да разгледате добре, преди да се впуснете в кетоза.
Самата кетоза има доста и позитивни резултати върху тялото, спомага за лечението на автоимунни болести и на пръв взор би била съвършената диета. Тя намалява инсулина и ускорява отслабването. Изследвания обаче са потвърдили, че прекомерно ниското равнище на инсулин не е удобно при заболяването на Хашимото, защото черният дроб нарушава функционалността си да създава интензивният Т3 хормон и това е първото нещо, което би трябвало да се вземе под внимание.

Друга специфичност, която не трябва да се подценява, изключително при дамите, е, че задържането в кетоза прекомерно дълго може да сътвори доста огромна киселинност в организма. Това може да бъде доста възпалително и да утежни положението.
Пазете черния дроб
Здравето на черния дроб е значима грижа при кетогенната диета. Мастният черен дроб е една от многото аргументи, заради които телата на хората не употребяват дейно медикаментите си за щитовидна жлеза и не преобразуват Т4 в дейния хормон Т3 вярно. Това също може да докара до по-голямо струпване на отрови, проблем, който може да сътвори изцяло нови признаци или да утежни положението на Хашимото.

Тъй като митохондриите в чернодробните кафези създават главно кетонови тела, потреблението на кетони като доминиращ източник на гориво значи в допълнение товарене на този към този момент претрупан орган.Токсините също се събират в мастната тъкан. Когато някой яде месо от животно, което е било хранено с царевица, зърно и други възпалителни храни, тези субстанции могат да влязат в организма. Тъй като кетогенните диети са с високо наличие на скотски артикули, увеличението на приема на месо може да докара до това черният дроб да работи по-усилено за детоксикация на организма.

Ползи от кетогенна диета при Хашимото
Ето и какви биха били изгодите от вярно съблюдаване на кетогенна диета при съществуване на Хашимото и хипотиреоидизъм.
Намален оксидативен стрес и нараснала активност - оксидативният стрес може да бъде рисков фактор за развиването на очевиден хипотиреоидизъм при ХашимотоНамаляване на възпаленията - хроничното инфектиране върви ръка за ръка с Хашимото и може да бъде породено от диета, пострадвания, небалансирана чревна флора и нискостепенни инфекции. Добре създадената кетогенна диета, която включва доста противовъзпалителни храни обаче, може да помогне за понижаване на възпалението.Подобрения в равнищата на кръвна захар - откриватели в Полша са открили, че до 50 % от пациентите с Хашимото имат нетърпимост към въглехидрати. Това значи, че след консумация на храни, богати на въглехидрати, кръвната им захар се подвига доста високо и прекомерно бързо. Това води до бързо освобождение на хормона инсулин. Тези инсулинови нарушавания могат да причинят ниска кръвна захар, което може да докара до неприятни признаци като раздразнителност, леки главоболия, тревога и отмалялост. След като кетогенната диета е ниска на въглехидрати, тя би била от изгода в тази ситуация.Подобрения в настроението - постоянното изразходване на захар води до свързани с мозъка признаци като главоболие, замаяност, мозъчна мъгла, тревога, меланхолия, отмалялост и бодърствуване. Тъй като кетогенната диета е с доста ниско наличие на захар, доста хора означават, че откакто организмът се приспособява, те усещат лека еуфория, която отстрани мозъчната мъгла, промени в настроението и други признаци, свързани с Хашимото.
Храни, разрешени в режим на кето, само че не и при съществуване на Хашимото
В кето диетата млечните артикули са измежду главните разрешени храни, изключително сирената. Тези храни обаче, не са по никакъв начин удобни с действието си върху щитовидната жлеза и следва да бъдат отстранени от менюто.

Трябва да се заобикалят реактивни храни, които са глутен, соя, зърнени храни, млечни артикули. Премахването на тези храни, в допълнение към източниците на захар, способства за лечебните изгоди от кетогенната диета. В някои случаи, може да се наложи даже елиминацията на яйца, ядки и тъмнолистни зеленчуци, което ще направи диетата още по-трудна и еднообразна.
Нужно е да се употребяват верните храни с ниско наличие на въглехидрати, които да подкрепят изцелението на организма - като органични растителни храни, месни храни от пасищни животни, морски блага, богати на омега-3 мастни киселини и здравословни масла като зехтин екстра върджин, MCT масло и кокосово масло – всички те са от решаващо значение при съблюдаване на кетогенна диета.
Често виждам хора, които ядат възпалителни храни, като чийзбургери в заведения за бързо хранене (без хлебчето или с маруля вместо хлебче), ядки и семена, печени в растителни масла, и „ кето-одобрени “ десерти, които съдържат изкуствени подсладители и други реактивни съставки.Този тип хранене не се смята за здравословно и носи повече отрицателни последствия след себе си.

Ниво на въглехидратите
Повечето хора се усещат енергични след започване на кетогенна диета, която може да продължи от дни до месеци или даже години за някои. Други обаче - изключително спортисти и дейни човеци - може да стартират да се усещат по-уморени.

Това може да е знак, че организмът се нуждае от повече въглехидрати и може да бъде решен посредством последователно увеличение на приема на цели, непреработени зеленчуци, плодове с ниска захар, сурови ядки и семена и да се види дали те обезпечават повече сила.
Консумирането на горски плодове е превъзходен метод за повишение на въглехидратите. Те са цялостни с фитонутриенти и антиоксиданти и има по-малка възможност да покачат кръвната захар спрямо други плодове. Освен това боровинките са богат източник на мио-инозитол, хранително вещество, за което е потвърдено, че усъвършенства функционалността на щитовидната жлеза и кръвната захар.
Кето диетите могат да доведат до страхотни резултати за някои хора, само че е значимо да се обърне внимание на евентуални инхибиращи фактори, като дефицит на храносмилателни ензими и претрупан черен дроб, преди да скочите към кето диета.
Моля не използвайте информацията в тази публикация вместо лекарски надзор над положението ви. Всеки организъм е строго самостоятелен и общата информация не важи за безусловно всички.

Инфо:
Др. Изабела Уенц, лекар по фармация, FASCP, е фармацевт, пациент с Хашимото и пионер в региона на измененията в метода на живот, нужни при тиреоидит на Хашимото.
„ Тиреоидитът на Хашимото не е просто хипотиреоидизъм. Повечето пациенти с хашимото страдат от киселинен рефлукс, дефицит на хранителни субстанции, анемия, чревна пропускливост, сензитивност към храни, проблеми с венците и хипогликемия в допълнение към „ типичните ” признаци на хипофункция на щитовидната жлеза като напълняване, нетърпимост към мраз, косопад, отмалялост и запек. “
- Др. Изабела Уенц

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР