Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от

...
Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от
Коментари Харесай

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Хърватия получи първите колета филантропична помощ от България, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Два военно-транспортни самолета С-27J „ Спартан “ с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с филантропична помощ от България за потърпевшите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 година, кацнаха поредно на летище „ Загреб “ преди обед.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба „ Гражданска отбрана “ и Министерство на защитата, както и на Европейската комисия участваха при разтоварването на камионите.

По-късно през днешния ден се чака в Загреб да дойде спомагателна пратка с филантропична помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен С-27J „ Спартан “. Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми кревати, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на защитата на Република Хърватия и Томислав Маревич, началник на Службата за оперативна подготвеност към " Гражданска отбрана ", благодариха на българското държавно управление и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те дефинираха помощта като взаимност, която удостоверява мощното другарство сред българския и хърватския народ, датиращо от епохи.

От Министерство на външните работи напомнят, че на 30 декември 2020 година Министерският съвет отпусна посредством бюджета на Министерство на външните работи 100 000 евро в помощ на Хърватия за възобновяване от земетресението. Организирани са и незабавни доставки на минерална вода за страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР