Харапската цивилизация е една от най-древните човешки цивилизации. Тя възниква

...
Харапската цивилизация е една от най-древните човешки цивилизации. Тя възниква
Коментари Харесай

Учудващи факти за харапската цивилизация

Харапската цивилизация е една от най-древните човешки цивилизации. Тя поражда през третото хилядолетие преди Христа в долината на река Инд, намираща се на териториите на Китай, Индия и Пакистан.

Най-големите градове на тази цивилизация били Харапа, Мохенджо-Даро и Лотхал. Съвременните учени спрягат тези градове като метрополиси на древността.

 Гробница

Смята се, че един град е бил с население към 100 000 души. Като се има поради, че популацията на земята в тези години е било към 7 милиона, това е в действителност огромна цифра за население в един град.

Инфраструктурата на градовете поразява учените. При разкопките археолозите се изумяват от високите здания, паркове, градини и дворци, като на всички места се открива създадена канализация с душ и тоалетна, с каквито град като Париж се снабдява през XX век.

Хората, построили града се отличават с точните си знания по физика, математика и геометрия, изчисленията им са изненадващо точни.

 Древни Цивилизации

Не са открити никакви доказателства за управническа власт и към този момент наподобява, че не е имало нито монарх, нито свещеници. Хората от Харапа не са разполагали с войска, тъй като не е трябвало да се пазят от никой.

Археолозите са озадачени, че не е намерено никакво доказателство за класово разделяне, само че се допуска, че цивилизацията от Харапа е била заможна.

Дешифрирането на тяхната книжовност се оказва много комплицирано за експертите в региона. Във Вашингтонския университет се организира разбор на ексцентричните знаци, който ги съпоставя с писмеността на други цивилизации.

Използван е и характерният математически модел, именуван „ модел Марков “, с който се потвърждава, че тези надписи имат статут на приказваме език. Но в същината на граматиката, изследванията не престават.

Според откритията се стига до извода, че на материално равнище тази цивилизация се подрежда измежду най-развитите за античното общество. Проучването на тази удивителна цивилизация, продължава и до през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР