Хаосът на турско-гръцката граница с мигрантите е резултат от невъзможността

...
Хаосът на турско-гръцката граница с мигрантите е резултат от невъзможността
Коментари Харесай

Позиция: ЕС трябва да сключи ново, по-изгодно за Турция споразумение за бежанците

Хаосът на турско-гръцката граница с мигрантите е резултат от невъзможността на Брюксел да извърши своята част от договорката с Турция от 2016 година.
Когато турският президент Реджеп Ердоган отвори границата на страната си с Гърция, причинявайки безпорядък в района, откакто хиляди уязвими хора се пробваха да преминат в Европа, Европейски Съюз отговори по предсказуем метод. Тя бурно осъди Ердоган за нарушение на изискванията на съглашението за миграция сред Европейски Съюз и Турция, реализирано през 2016 година, което оказа помощ за прекъсване на потока от мигранти и бежанци (бел. ред. - основата на съглашението е 6 милиарда евро помощ за Турция особено единствено за сирийски бежанци и банкет от Европейски Съюз на сирийски бежанци, регистрирани в Турция на следния принцип - 1 подобен емигрант против 1 върнат незаконен мигрант, влезнал в Европейски Съюз от Турция)
Вменяването на виновност на турския президент просто е прекомерно елементарно. Ако договорката сред Европейски Съюз и Турция пропадна, това се дължи и на обстоятелството, че Европейски Съюз беше най-малкото нехаен да извърши своята част от нея.
Да, ходът на Ердоган е равностоен на изнудване. Той е трансформирал в оръжие уязвими хора - хиляди от които в този момент са заседнали при ужасни условия в буферната зона сред Гърция и Турция. Той знае, че най-бързият метод да се получи от столиците на Европейски Съюз поддръжка за своите военни и политически цели в сирийската провинция Идлиб е да подклажда страховете от нова миграционна рецесия.
Но също по този начин е правилно, че Турция от години носи огромна тежест вместо Европа, получавайки доста малко в подмяна.
Внимавайки да не заплаши договорката за мигрантите, Европейски Съюз замълча за нарушаването на съществени права и свободи от страна на Ердоган , губейки цялото доверие измежду демократичните сили в Турция. Споразумението, подписано от Анкара през 2016 година, гарантираше, че милиони сирийски бежанци ще останат в Турция и няма да преминат в Европа. В подмяна европейските водачи предложиха редица обещания, които сякаш биха били от изгода освен за бежанците, само че и за турските жители.
По това време към 1,1 милиона търсещи леговище бяха минали на гръцка територия през Турция. Европейските държавни управления бяха подготвени да подпишат всяка договорка, която би прекратила притока на мигранти.
За да постави завършек на рецесията, Европейски Съюз постави всичко на масата - даже ограничения, които от години преценяваше като политически несъответствуващи. Те включваха безвизово пътешестване за турските жители, надграждане на митническия съюз Европейски Съюз - Турция и отваряне на нови глави в от дълго време застоялия развой на присъединение на страната към Европейски Съюз.
За да останат сирийците в Турция, Европейски Съюз се съгласи да даде помощ в размер на 6 милиарда евро за 3 години и даде обещание да сътвори огромна скица за презаселване в страните от Европейски Съюз за най-уязвимите бежанци. Това бяха нереалистични обещания, които не можеше и нямаше да бъдат спазени. През последните четири години единствено към 25 000 бежанци бяха презаселени в страните-членки на Европейски Съюз – капка в окена от мигранти в Турция, която приюти близо 4 милиона сирийци, което я прави страната с най-голямото население от бежанци в света. Турските жители към момента не са забелязали нито една от изгодите, които им бяха обещани.
Влошаването на обстановката с правата на индивида и върховенството на закона в Турция обаче постави кол в проектите за прогрес с либерализацията на визите и осъвременен митнически съюз. Преговорите за присъединение на процедура още веднъж бяха прекъснати.
Единствената част от договорката, която фактически проработи, беше финансовата помощ на Европейски Съюз в размер на 6 милиарда евро, която даде на бежанците мрежа за обществена сигурност, обучение, претовареност и опазване на здравето. Механизмът на Европейски Съюз за бежанци в Турция (FRiT) се трансформира във водещ образец за това по какъв начин да се обезпечи ефикасна, новаторска и смислена поддръжка от Европейски Съюз на бежанците в трета страна. Това прави още по-трудно да се разбере за какво нито Европейската комисия, нито националните държавни управления не са присъединили финансиране за програмата в идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз.
Без директна опасност за рецесия на границите на съюза, водачите на Европейски Съюз явно не сметнаха за належащо - или политически уместно - да се оправят с нуждата от нови финансови задължения към Турция.
До края на лятото няма да има повече финансиране от Европейски Съюз за образованието на 500 000 сирийски деца. През идващите 12 месеца изтича стратегия за парична помощ, от която сега се възползват общо 1,7 милиона получатели.
Липсата на ангажимент от страна на Европейски Съюз във връзка с осъществяването на съглашението с Турция е тъкмо толкоз отговорно за обстановката, в която се намираме през днешния ден.
Европейски Съюз не може да продължава да държи главата си в пясъка. Хиляди мигранти се събират на границата сред Турция и Гърция, без желание да се връщат назад. Междувременно в бунтовническата сирийска цитадела Идлиб се разпростира същински пъкъл – войска от към 950 000 бежанци са хванати в капан в Сирия на турската граница и се нуждаят от незабавна филантропична помощ.
Тъй като не сме подготвени да приемем милиони бежанци в Европа, нямаме различен вид с изключение на да реализираме ново съглашение с Турция. Този път би трябвало да сме сигурни, че ще заобикаляме решението да даваме празни обещания, спиращи моментно рецесията и ще поемем реалистични задължения, по които можем да осъществим.
Автор: Кати Пири, Politico. Пири е евродепутат от Нидерландия и вицепрезидент на Групата на социалистите и демократите. Тя беше докладчик на Европейския парламент по отношение на участието на Турция в Европейски Съюз от 2014  до 2019 година. Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР