Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти

...
Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти
Коментари Харесай

Хаос и напрежение след въвеждането на електронна рецептурна книжка

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна брошура. Пациенти не съумяха да си вземат медикаментите по Здравна каса поради проблеми със системата. А стратегиите на лекари и фармацевти към момента не са напълно готови за електронната рецептурна брошура. Личните лекари би трябвало да генерират електронни книжки на съвсем 2 милиона и 60 хиляди хронично заболели.

Хартиената рецептурна брошура на Йорданка Дойчинова от през вчерашния ден е невалидна.Така единствената опция да получи медикаментите си по Здравна каса е електронната рецептурна брошура. Личният й доктор я генерирал в системата, само че две аптеки отказали да й дадат медикаментите.

" Как аптекарите да ми дадат медикаментите, като то изобщо не възприема книжката. Платих си на ръка кеш и си взех медикаментите, тъй като няма по какъв начин да не ги пия, споделя Йорданка.

66-годишната жена е платила медикаментите на постоянната цена и не е употребила отстъпката, която й се поставя с рецептурна брошура.

Даниела от през вчерашния ден обикаля сред педиатъра на детето си и Столичната здравна каса, с цел да се снабди с електронна рецептурна брошура и протокол, с които да купи по-евтино особено мляко за бебето.

" Бебето, в случай че трябваше да яде единствено това мляко, щеше да е умряло от апетит. Вчера не знаеха нищо. Вчера всичко беше ново, персоналната ми лекарка, педиатърката на детето не знаеше нищо ", споделя Даниела.

Здравната каса изпратила на персоналните лекари и аптеките инструкциите за работа с е-рецептурната брошура броени часове преди старта на системата.

" Не единствено ние, само че и Здравната каса не е готова задоволително добре. И това, което се случва, е знак. Нашите софтуери имат потребност от малко доработка още ", изясни Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

От Здравната каса отхвърлиха среща с екипа на Българска национална телевизия. Не ни дадоха отговор какъв брой сигнала за проблеми с електронната рецептурна брошура са получили.

" Има проблеми с връзката, има проблеми с връзката. Това е безпределно тестване на нервите и на психическата резистентност на всички общопрактикуващи лекари. А за пациентите е едно късане на нерви, счита доктор Гергана Николова.

От Здравната каса дават период до 15 юли за премахване на всички механически проблеми в системата. След като проработи обикновено, е-рецептурната брошура ще спести време и разходки на хронично болните.

" Няма да се постанова да прави заверки или да свърши книжката, да върви да купува нова, да върви след това да заверява още веднъж ", добавя доктор Николова.

Хартиените книжки ще важат за всички електронни наставления издадени преди 1 юли и за всички хартиени предписания, издадени преди първи юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР