Хан Аспарух е сред най-емблематичните фигури в историята ни. В

...
Хан Аспарух е сред най-емблематичните фигури в историята ни. В
Коментари Харесай

Образът на хан Аспарух – между митовете и историческите факти

Хан Аспарух е измежду най-емблематичните фигури в историята ни. В неговия облик се преплитат разнообразни легенди, част от които са потвърдени като исторически обстоятелства, отнасящи се най-много до любовта му с жрицата Пагане.

Аспарух е прабългарски държател, който основава Българската страна със столица Плиска през 681 година, откакто Стара Велика България отпред с неговия татко Кубрат се разпада.

Хан Аспарух е третият от общо петте сина на хан Кубрат. Посланието, което Кубрат остава до синовете си, преди да почине, е една от най-знаковите истории, призоваваща към единодушие.

Разказва се, че преди да почине, Кубрат извикал синовете си и ги предиздвикал да счупят наръч от пръчки. Никой от тях не съумял, след което ханът ги предиздвикал да чупят пръчките една по една и те се справили без проблем.

Тогава Кубрат им споделил, че дружно ще бъдат непобедими, само че разделят ли се, врагът елементарно ще ги надвие. Синовете му обаче не послушали завета му и се разпръснали в разнообразни направления.

С хан Аспарух се свърза и легендата за мартеницата – един от най-типичните български знаци. Разказва се, че един от братята на Аспарух – Баян и сестра му Хуба изпратили гълъб с вързан бял конец, с цел да покажат на брат си, че са живи.

Докато връзвали белият конец на гълъба, те били нападнати от хуни, които ранили Баян и кръвта му оцветила част от белия конец. Щом птицата с червено-бял конец дохвърчала до Аспарух, той схванал, че роднините му са в смъртна заплаха и съумял в точния момент да ги избави.

Първият в историята ни хан прави известни знаците на коня и конската опашка. Още с установяването си край река Дунав новото на Балканите българско племе принуждава великата Византия да им заплаща годишен налог.

Но най-любопитното от историята за хан Аспарух несъмнено е митът за любовта му към младата жрица на племето Пагане.

Пагане е можела да предсказва бъдещето и в племето се вярвало, че тя беседва с Тангра. Гаданията на Пагане са показали на Аспарух къде тъкмо да основе българската страна.

Аспарух желал да се ожени за нея, само че тя му споделила, че съветът на Великите боляри няма да му позволи, защото тя не е със знатно родословие, а щерка на елементарен конник.

Пагане обаче била планувана за човешка жертва за Тангра, поради което сватба за нея била немислима. Дори един от болярите се заклева в живота на щерка си, че жрицата е най-подходящата жертва за бога.

Пагане приема ориста си и дружно с нея и умира и първото неродено дете на хана.

Аспарух се дами за дъщерята на болярина, който се заклел в решението си за Пагане. Съпругата на хана умира дружно с детето му при раждането.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР