Гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен се оттегли

...
Гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен се оттегли
Коментари Харесай

Дейселблум и Кристалина Георгиева – фаворити за номинацията на ЕС за шеф на МВФ

Гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен се отдръпна от борбата в Европейски Съюз за издигане на кандидатура за началник на Международния валутен фонд, оповестяват медии.

Рен написа в " Туитър ", че Европейски Съюз ще гласоподава за европейски претендент за шеф на Международния валутен фонд. Той разясни, че това е извънредно значима и мотивираща служба, само че на този стадий е решил да отдръпна името си, с цел да бъде реализиран консенсус.

Това значи, че остават главните претенденти: Кристалина Георгиева и някогашният ръководител на Еврогрупата и някогашен министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум.

По непотвърдена информация Йерун Дейселблум има най-големи шансове.

Дейселблум и Рен са подкрепяни от северноевропейските страни и е малко евентуално да срещната опозиция от южните страни Италия, Португалия и Испания. Кристалина Георгиева пък е подкрепяна от Франция, само че съгласно разпоредбите на фонда водачът на институцията би трябвало да е на под 65-годишна възраст. Този месец Кристалина Георгиева прави 66 година Ако бъде определена, фондът ще би трябвало да промени разпоредбите.

От фонда означават, че всяка от 189-те страни членки може да номинира претендент сред 29 юли и 6 септември, след което Управителният съвет ще разгласи къс лист с трите имена. Но Съединени американски щати и Европа имат най-големи шансове при гласуването.

Очаква се новият водач на фонда да стане явен до 4 октомври. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР