Гувахати/ София. Земетресение с магнитуд 5.3 (Евро-Средиземноморски център), съответно 5.2

...
Гувахати/ София. Земетресение с магнитуд 5.3 (Евро-Средиземноморски център), съответно 5.2
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресения в североизточните щати на Индия

Гувахати/ София. Земетресение с магнитуд 5.3 (Евро-Средиземноморски център), надлежно 5.2 (Сеизмологичен център при Геоложки изследвания на САЩ) се случи в 08:45 локално време, сряда 7 юли, покрай границата сред индийските щати Асам и Мегалая, източно от Западна Бенгалия. И двата щата са в Североизточна Индия, като Мегалая през 1972 година е формиран от територии на щата Асам. Епицентралната област включва град Тура, директно до държавната граница сред Индия и Бангладеш. Това е резултат от най-точното решение, получено в Евро-Средиземноморския център от регистрации с най-малък непокрит бранш единствено от 19 градуса. Това заяви за ИА " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Свидетелства за чувство са налице в уеб страницата на Европейския център. Според тях силата на разтърсванията може да се оцени, както следва:
В Индия от дистанции 40 (Ронграм-Мегалая) до 85 км (Сарупета-Асам) към епицентъра се обрисува активност от V степен. Това се отнася и за град Тура. Биласипара – на по-малко от 20 км от епицентъра в провинция Асам – е градът, от който в Северо-Американския център са пристигнали единични сведения за развалени здания. Следвайки EMSC, в Централен и Западен Асам по течението на р. Брамапутра и из териториите до южния фронт на Хималаите въздействията са с активност от III до V степен с единични прояви на VI степен (повреди в необезопасени сгради). В Тимпу, столица на Бутан, ситуирана на 180-190 северно от епицентъра са маркирани слаби разтърсвания (интензивност от III степен). В столицата Дака на Бангладеш – на към 250 км на юг от епицентъра разтърсванията са от IV и III степен (до “усетени от множеството ”; без повреди). В Бихар и Западен Бенгал, Индия, в западна и югозападна посока от епицентъра разтърсвания от IV и III степен са усетени на дистанции до 430 км.

Още в сряда в 13:56 локално време същото огнище генерира трус с магнитуд 3.7. Слаби разтърсвания бяха усетени на дистанции до 40-50 км от епицентъра на индийска територия.

Днес, петък, отново там в 13:16 време в епицентъра стана земетресение с магнитуд 4.3. Националният център на Индия не дава информация за чувство на това събитие. Нито Центърът в Геоложки изследвания на Съединени американски щати. Според трите сведения, получени в Евро-Средиземноморския център, земетресението е усетено едва на дистанции до 160 км в град Богра (около половин милион жители), Бангладеш.

На 28 април т.г. на към 220 км в изток –североизточна посока в провинция Асам на Индия се развихри земетръсна серия с главен трус с магнитуд 6.0. За разлика от недълбокия източник – на към 10 км под земната повърхнина – на сегашната интензивност, през април трусове се генерираха на дълбочина към 35 км. По тази причина и заради размера на отделената сила, главният трус от 28 април се усети с изключение на в Индия, в Бангладеш, Бутан, Китай и Мианмар. Той погуби най-малко два човешки живота, ранени бяха най-малко 12 души. Повреди получиха частни и публични здания, задействаха се свлачища и на доста места бе маркирано протичане на почвата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР