Гулията, наричана още йерусалимски артишок“ или земна ябълка“, е нискокалоричен

...
Гулията, наричана още йерусалимски артишок“ или земна ябълка“, е нискокалоричен
Коментари Харесай

Земната ябълка - безценният дар от природата, но до 150 грама на ден

Гулията, наричана още " йерусалимски артишок “ или " земна ябълка “, е нискокалоричен клубенов зарзават, в който се съдържа цялостен коктейл от минерали, витамини, органични и незаменими киселини. Диетоложката доктор Анжела Давидян споделя за нея Гулията се употребява свежа и печена, прибавя се към салати и смутита. Съчетава се добре с дюля, ряпа и свежи билки.

Препоръчителната доза от нея е към 150 грама на ден; по-големи количества може да предизвикат газове и диария. Може да се яде както сурова, по този начин и след термична обработка. Ако се опържи, съвсем не се усеща разлика със сладките картофи.

Предотвратяване на диабет

Инулинът е натурален полизахарид, полимер на фруктозата. Под въздействието на киселините се разгражда на фруктоза и неголямо количество глюкоза. Не се усвоява от човешкия организъм. Особената стойност на земната ябълка се изяснява с високата централизация точно на полизахарида инулин и на фибри от вида пектин – това я прави скъпа за хора, страдащи от диабет вид 2.

Тя е в положение леко да понижи степента на кръвната захар, също и да заздрави кръвоносните съдове. Заедно с фибрите, инулинът инхибира усвояването на глюкозата от храната, което способства за мудна смяна на нейното равнище в организма.

Повишаване на имунитета

Земната ябълка е първокласен източник на витамин С, като при постоянна консумация ускорява съпротивляемостта на организма срещу възпаления и инфекции. Тъй като инулинът е пребиотик, той подхранва микробиотата, което от своя страна усъвършенства усвояването на витамини, укрепява отслабения имунитет и облекчава възпалителни затруднения в стомашно-чревния тракт.

Помощ при нарушавания на жлъчния поток

Гулията може да бъде потребна и за хора с такова много постоянно срещано стомашно-чревно заболяване като жлъчна дискинезия. Чрез инулина демонстрира и мек жлъчкогонен резултат, когато жлъчният отток от черния дроб е нарушен. В такива случаи от нея се прави сок, като се настъргва на едро ренде, а сетне се изстисква. Сокът се пие преди хранене два пъти на ден по към 50 мл.

Нормализиране на чревната функционалност

При постоянна консумация на гулия се усилва количеството бифидобактерии в червата, които потискат патогенната (вредната) микрофлора. Заради високото наличие на водоразтворими и диетични фибри от вида на пектина, честата консумация на земна ябълка има положителен резултат върху червата, предизвиква навременното им изпразване и облекчава запека.

Подмладяване на организма

Листата на земната ябълка съставляват добър източник на антиокислители. Така се защищават клетките от увреждащото деяние на свободните радикали. Яденето на храни, богати на антиокислители, спомага за поддържане на младостта и цялостното здраве на тялото, в това число на мозъка, а също по този начин ще служи като положително средство за попречване на заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон.

Странични резултати

Въпреки цялата стойност на земната ябълка, тя има един основен минус. Обикновено предизвиква много мощен метеоризъм или нараснало формиране на газове. За благополучие има трикове, които ще ви оказват помощ да ограничите степента на метеоризъм, доколкото е допустимо. За задачата гулиите може да се изпичат във фурната; по този начин инулинът се метаболизира във фруктоза и неприятните странични резултати понижават. Може да ползвате и подправки: кимион, карамфил, кориандър, чесън. Съдържащите се в тях етерични масла усъвършенстват лечебните свойства на гулията и потискат деянията на метеоризъм.

Салата от земна ябълка

Професионалните готвачи най-често предлагат гулиите да се употребяват за салати. Обикновено в настърган тип, само че незабавно салатата би трябвало да се полее с лимон, тъй като на въздух бързо потъмнява. После може да се прибавят ябълки, моркови, масло – да вземем за пример слънчогледово (за предпочитане нерафинирано), тиквено, масло от авокадо, зехтин. Също чесън, подправки - и ще имате супер-салата, доста здравословна, хрупкава и свежа на усет, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР