Гудрун Хайзе, „Дойче Веле” Доскоро се смяташе, че децата рядко

...
Гудрун Хайзе, „Дойче Веле” Доскоро се смяташе, че децата рядко
Коментари Харесай

Децата и коронавирусът: Какво показват последните изследвания


Гудрун Хайзе, „ Дойче Веле”

Доскоро се смяташе, че децата рядко се заразяват с ковид и не могат да го разпространят. Последните проучвания демонстрираха, че това не е напълно правилно.

Какво да вършим със занятията в учебните заведения в изискванията на пандемията от ковид: да продължим да ги организираме онлайн или да върнем учениците към присъствената форма в класните стаи? Този въпрос в този момент стана обект на най-бурни диспути в доста страни. Поддръжниците на откриването на учебните заведения настояват, че децата са извънредно рядко изложени на риск от заразяване с ковид и затова не играят основна роля в неговото разпространяване. Всъщност това не е по този начин.

Децата се заразяват с ковид най-малко толкоз постоянно, колкото възрастните

Учени от Виенския университет, водени от микробиолога Майкъл Вагнер, взеха решение да схванат какъв брой висок е броят на незабелязаните инфекции на SARS-CoV-2 измежду децата в учебна възраст. Проучване, което те организираха предходната есен, сподели, че учениците на възраст под 14 години са инфектирани с ковид най-малко толкоз постоянно, колкото учителите.

Учените взеха проби за ковид от възпитаници допълнително от 240 учебни заведения в Австрия. Общо бяха тествани към 10 хиляди възпитаници на възраст от 6 до 14 години. Те разкрили, че коронавирусните инфекции са също толкоз чести при тях, както при 1200 учители, взели участие в изследването, резултатите от което са оповестени на 4 януари. „ Във всеки трети или четвърти клас, където взехме проби, беше намерено инфектирано дете, което нямаше никакви признаци “, споделя Михаел Вагнер.

Тестването беше извършено по необикновен метод: учениците трябваше да си създадат гаргара за минута със специфичен разтвор със солена вода, който по-късно изплюваха в епруветка. След това пробите бяха изследвани посредством PCR (полимеразна верижна реакция). Този способ е по-малко противен за децата от обичайния способ, при който се вземат проби от гърлото и носоглътката с памучен тампон. Резултатите от изследването потвърдиха, че децата са изложени на риск от заразяване с ковид най-малко толкоз постоянно, колкото възрастните, само че те не демонстрират никакви признаци.

Германските учени стигнаха до сходни изводи. В проучване, извършено в Центъра на Helmholtz в Мюнхен под управлението на Анет Циглер от януари до юли 2020 година участваха 12 хиляди деца на възраст от една до 18 години, които са били тествани за антитела. Една трета от децата, чиито членове на фамилията са инфектирани с ковид, са дали позитивни проби.

„ Шест пъти повече деца са били инфектирани с ковид, в сравнение с сме предполагали “, споделя Циглер. При съвсем половината от децата болестта протича безсимптомно и антителата против ковид се появяват в интервал от една до четири седмици.

Безсимптомни разпространители на ковид: за какво децата?

Фактът, че децата постоянно не демонстрират никакви признаци и че инфекцията може да се развие и по-късно да се популяризира неусетно, се дължи частично на по този начин наречените наивни Т лимфоцити. Задачата на Т-лимфоцитите е да откриват и унищожават патогени, които нападат тялото. След първичен контакт с патоген, тези имунни кафези резервират паметта за него. Т-лимфоцитите, които не са имали контакт с антигена, се назовават наивни Т-клетки.

Фактът, че децата и възрастните реагират по друг метод на ковид, може да се изясни с действието на наивните Т-клетки, съобщи в изявление за „ Дойче Веле” Дона Фабер, микробиолог и имунолог от Колумбийския университет. Миналата година тя управлява изследователска група, която изследва имунните отговори при децата и ролята, която наивните Т-лимфоцити могат да играят за угнетяване на пандемията от COVID-19.

“Нетренираните” или наивни Т-лимфоцити могат да реагират доста друго на патогенни микроорганизми. В организма децата имат цялостен боеприпас от такива кафези, който непрестанно се попълня. Възрастните от своя страна губят способността си да създават нови наивни Т кафези с възрастта “, съобщи Фабер.

Наивните Т-лимфоцити циркулират сред кръвоносните съдове и периферните лимфоидни органи. Когато влязат в контакт с антиген, те получават сигнал за размножаване и по-късно могат да провокират адаптивен или добит имунен отговор.

При възрастните Т-клетките, въпреки това, са подготвени да реагират на инфекции, които към този момент са претърпели, като грипни вируси, тъй че имунният отговор при възрастните като цяло е доста по-силен. Коронавирусът е нов патоген, засягащ хората, само че децата са по-способни да понасят безсимптомно инфекцията заради обстоятелството, че те имат доста повече наивни Т-клетки в телата си.

Могат ли децата да бъдат супер разпространители?

Досега заплахата децата да популяризират ковид е подценявана, настояват учените. Последните изследвания са открили, че децата може да са носители на инфекцията, без да демонстрират признаци на болестта. В същото време тестванията за ковид измежду децата са извънредно редки.

„ Децата не са „ суперразпространители” на ковид, споделя Йорг Дьоч, шеф на клиниката по детска и юношеска медицина в Университетската болница в Кьолн. „ Разбира се, този вирус може да се съобщи посредством деца, само че вероятността е доста по-малка от предаването от възрастен на възрастен “, безапелационен е немският доктор.

Позовавайки се на изследване на австралийски сътрудници, Дьоч цитира следните числа: зараза на дете от дете е 0,3%, а от възрастен на възрастен – 4,4%. Оказва се, че децата се заразяват между тях 10 пъти по-малко от възрастните. Това се удостоверява от първите резултати от пилотен план, сбъднат в Германия през декември с поддръжката на министерството на образованието и научните проучвания на Федерална Република Германия.

16 просветителни институции (включително две детски градини) участваха в плана. Извършени са 5000 инспекции (сред тях 2000 деца в предучилищна възраст). В 16 паралелки имаше „ позитивни “ резултати. Но даже в тези класове не е имало нито един случай на зараза измежду съученици, т.е. не е имало по-нататъшно разпространяване на инфекцията сред децата, акцентира немският доктор.

Източник: БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР