Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение заради маймунската

...
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение заради маймунската
Коментари Харесай

Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение заради маймунската шарка

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм разгласи изключително състояние поради маймунската шарка , оповестява организация Ройтерс. Този ход е ориентиран към подсилване на напъните за имунизиране, с цел да се забави разпространяването на огнище, заразило повече от 5800 американци.

Калифорния, най-гъсто обитаемият щат в страната, удостовери 827 случая на маймунска шарка към понеделник, вторият по величина щат след документираните 1390 инфекции в Ню Йорк, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Първият случай на маймунска шарка в Съединените щати беше доказан в Масачузетс на 20 май, като първият случай в Калифорния при човек, който е пътувал в чужбина, беше доказан пет дни по-късно.

Маймунската шарка, която се популяризира посредством непосредствен физически контакт, има наклонност да предизвиква грипоподобни признаци и цялостни с гной кожни лезии, макар че рядко е съдбовна.

Прокламацията на Нюсъм пристигна девет дни откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи световна изключителна обстановка в опазването на здравето, най-високото равнище на паника на организацията, поради бързо разпространяващото се вирусно заболяване.
 СЗО бие паника поради маймунската шарка
СЗО бие паника поради маймунската шарка

Обяви епидемията за изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение

Около 70 страни, в които маймунската шарка към момента не се смята за ендемична, са докладвали огнища , като световните случаи надвишават 22 100, съгласно данни на Ройтерс, оповестени в понеделник. В отчет на СЗО от 22 юли се споделя, че в света са докладвани единствено пет смъртни случая от маймунска шарка, всичките в Африка.

За да се разшири имунизирането против заболяването, прокламацията на Калифорния разрешава на личния състав на незабавните медицински служби да ползва федерално утвърдени ваксини, сходно на законовите пълномощия, неотдавна признати за фармацевтите да дават ваксини.

Отговорът на щата против маймунската шарка се основава на стратегии, създадени по време на пандемията от COVID-19, се споделя в изказване на кабинета на губернатора, обявяващо декларацията.

Миналия месец водачите на публичното опазване на здравето в Калифорния приканиха федералното държавно управление да даде повече дози ваксини на щата допустимо най-бързо и до момента в Калифорния са приложени 25 000 ваксини.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул разгласи изключително състояние против маймунска шарка предходната седмица в нейния щат.
 Обявиха изключителна епидемиологична обстановка поради маймунската шарка в Ню Йорк
Обявиха изключителна епидемиологична обстановка поради маймунската шарка в Ню Йорк

Според губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл там са получени 170 000 дози
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР