Групата на износителите на петрол ОПЕК+ ще изработи нова стратегия

...
Групата на износителите на петрол ОПЕК+ ще изработи нова стратегия
Коментари Харесай

ОПЕК+ стъпва по тънък лед, балансирайки между САЩ и Русия

Групата на експортьорите на нефт ОПЕК+ ще създаде нова тактика на срещата си в сряда, като всички наблюдават по какъв начин ще реагират на покачващите се цени на суровия нефт.

13-те съществени членове на ОПЕК, отпред със Саудитска Арабия, и 10-те други страни от ОПЕК+ - измежду които преди всичко е Русия - са на кръстопът.

След фрапантните съкращения на добива, за които се договориха напролет на 2020 година в отговор на внезапното понижаване на търсенето, породено от пандемията от ковид, страните членки на алианса още веднъж създават на равнищата отпреди появяването на вируса - най-малко на хартия.

В естествени времена те може би щяха да спрат дотук, само че изправени пред скок на цените и напън от Вашингтон, този сюжет се счита за малко евентуален.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пътува до Саудитска Арабия в средата на юли макар обещанието си да трансформира страната в " парий " след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година

Част от повода за противоречивото пътешестване беше да убеди Рияд да продължи да разхлабва индустриалните кранчета, с цел да стабилизира пазара и да ограничи необузданата инфлация. Срещата в сряда ще покаже дали напъните му са били сполучливи.

" Изглежда, че американската администрация чака положителни вести, само че е мъчно да се разбере дали това се основава на уверенията по време на пътуването на Байдън или не ", съобщи пред Агенция Франс Прес Крейг Ерлам, анализатор в Oanda.

" Няма да е изненада, в случай че саудитците разгласят нещо, което Байдън би могъл да изтъкне като победа пред гласоподавателите вкъщи ", счита Стивън Инес от SPI Asset Management.

Според основания в Лондон проучвателен институт Energy Aspects ОПЕК+ би могъл да поправя настоящето си съглашение, с цел да продължи да усилва размера на производството на недопечен нефт.

Анализаторите обаче предизвестяват да не се чакат фрапантни нараствания.

ОПЕК+ би трябвало да вземе поради обстоятелството, че ползите на Русия - основен участник в алианса - са диаметрално противоположни на тези на Вашингтон.

" Саудитска Арабия би трябвало да балансира по тъничък лед ", разяснява Тамаш Варга, анализатор в PVM Energy.

Задачата ще бъде да се разреши на Съединени американски щати да запазят престиж, като в същото време успокоят Москва, с цел да се подсигурява стабилността на алианса.

Всяко решение в сряда ще би трябвало да бъде взето с единогласие, което може да удължи срещата.

Видеоконферентната среща би трябвало да стартира към 13:00 ч. по Гринуич в сряда./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Рияд / Саудитска Арабия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР