Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия се обявиха против

...
Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия се обявиха против
Коментари Харесай

Американски сенатори се обявиха против продажбата на F-35 на Турция

Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия се оповестиха срещу продажбата на самолети F-35 на Турция, предава CNN (Гърция), представена от Фокус. Турция възнамерява да закупи над 100 многоцелеви изтребителя F-35, като приемането на първите машини трябваше да стане в границите на една година.
Според CNN сенаторите Джеймс Ланкфорд от Републиканската партия от Оклахома, Том Тилис от Републиканската партия от Северна Каролина и Джиийн Шахийн от Демократическата партия от Ню Хемпшир са внесли в Конгреса проектозакон, целящ както блокиране на доставката на самолети за Турция и достъпа й до високотехнологичните му решения.
Изданието цитира изказването на вносителите, в което се показва угриженост от държанието на турския президент Ердоган, който съгласно тях " е тръгнал по пътя на безрасъдното ръководство и незачитането на върховенството на закона ".
Тримата сенатори считат още, че част от решенията, които Турция взема в някои случай опонират на ползите на Съединени американски щати и вършат продажбата на високотехнологичните самолети на режима на Ердоган все по-рискова.

" Сега " напомня:

Новият държавен секретар Майк Помпео уточни преди ден „ сериозната угриженост на Вашингтон “ по време на срещата си с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу в Брюксел, по отношение на решението на Анкара да купи зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия, които съгласно него не са механически съвместими с оборудването на НАТО.
„ Държавният секретар акцентира сериозността на загрижеността на Съединени американски щати “, съобщи почитан чиновник на Държавния департамент след срещата сред Помпео и Чавушоглу в коридорите на среща на външните министри на НАТО.
Турция подписа съглашение с Русия за ракети С-400 в края на декември, като част от проектите на Анкара да ускори своите отбранителни качества на фона на заканите от кюрдски и ислямистки бойци в страната и споровете по границите й с Сирия и Ирак.
Представители на НАТО предизвестиха Турция за неуточнени последствия от покупката на С-400, само че турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че връзките с НАТО остават мощни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР