Група руски и американски учени изследваха закономерността при появата на

...
Група руски и американски учени изследваха закономерността при появата на
Коментари Харесай

Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции

Група съветски и американски учени изследваха закономерността при появяването на нови, излъчени от животни на хора. Експертите изследваха също ролята на биоветеринарния и санитарния надзор при предотвратяването и експлоадирането на този вид болести. Резултатите са оповестени в списание „ Известия РАН “, написа РИА Новости, представена от БГНЕС.
Съвременното общество одобри, че стремителното разпространяване на коронавирусните инфекции SARS-CoV, MERSCoV и се дължи на потреблението на диви животни. Поради тази причина най-ефективната мярка за попречване на появяването на нови вирусни патогени и на вирусни болести може да стане непоколебим биоветеринарен и хигиеничен надзор на пазарите за животни, считат учените.
Според тях от излъчените от животните коронавируси за индивида са най-опасни SARS-CoV, MERSCoV и SARS-CoV-2. Установено е, че за възникването и разпространяването на тези вируси „ виновност “ имат домашните и дивите животни и по-специално прилепите. Директното предаване на ковид от прилепите към индивида е едва евентуално. В множеството случаи те попадат в човешкия организъм посредством други животни. Следователно, с цел да се открият евентуални неочаквани инфекции, е належащо да се прегледат разновидностите за асимптоматичното им преместване при животните.
Срещите на вирусната микробиота (микрофлора) на животните, които без човешка интервенция в естествената им среда в никакъв случай не биха могли да се свържат между тях, водят до появяването на нови инфекции, считат създателите на проучването. Това е повода да не бъде допустимо да се предскаже векторът на генетичното развиване на коронавирусите и затова има заплаха от появяването нов вирус с незнайни характерности.
Предизвикателството пред научната общественост е да създаде тактика за попречване на евентуално четвърто огнище на новата коронавирусна зараза.
Намесвайки се в дивата природа, индивидът сблъсква разнообразни типове животни и техните вируси, провокирайки появяването на новите, непредсказуеми форми. Известно е, че един от най-вероятните огнища на първична SARS-CoV зараза е пазарът на животни в Шънджън, чиито условия основават идеална среда за разбъркване на микробиоти от разнообразни типове. Отглеждането в кафези на огромен брой животни, взети от отдалечени региони в дребна зона, се отразява неподходящо на стабилността на имунната им система. На фона на неспазване на санитарните стандарти това способства за междувидовото предаване на вирусна микрофлора и нараснала репликационна интензивност на ковид по време на акомодацията към нови гостоприемници.
 Кунчев с информация планува ли се в допълнение отхлабване на ограниченията Кунчев с информация планува ли се в допълнение отхлабване на ограниченията
Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев даде информация дали ще планува в допълнение...
Според създателите на изследването, единствено строгият биоветеринарен и хигиеничен надзор на пазарите за животни ще предотврати дейно огнищата на зараза. Чрез унищожаване на изискванията, при които може да настъпи непредсказуема еволюция на патогенните коронавируси, учените ще разполагат с повече запаси за проучване на постоянни вериги на предаване и способи за техния надзор.
За страдание, научната общественост от дълго време не учи вирусите при дивите животни. Поради повишаването на човешката популация, международната общественост все по-често ще се сблъсква с заболявания, общи за хората и животните. Това постанова ветеринарни лекари, медици и биолози да се обединят, с цел да предложат ефикасни ограничения за попречване на бъдещи огнища на инфекциозни болести.
Днес би трябвало да се обърне повече внимание на проучванията в региона на вирусологията и микробиологията, защото ветеринарната медицина в международен мащаб избавя света от апетит, общи за хората и животните инфекции и управлява сигурността на храните като цяло, се споделя още в изследването.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР