Група журналисти, напуснали Русия заради войната в Украйна, се вдъхновяват

...
Група журналисти, напуснали Русия заради войната в Украйна, се вдъхновяват
Коментари Харесай

Очевидци на 24 февруари. И Маргарита Шурупова, която събира историите им

Група публицисти, напуснали Русия поради войната в Украйна, се въодушевяват от план на Радио " Свобода " от 1967 година Тогава приказват хора, претърпели Октомврийската гражданска война. " Очевидци на 24 февруари " събира изповеди за войната през днешния ден. А една от журналистките - Маргарита Шурупова - живее в България.  

През 60-те години на предишния век няколко публицисти от съветската работа на Радио " Свобода " прекарват две години в Съединени американски щати и Европа в събиране на устни разкази от хора, претърпели Октомврийската гражданска война в Русия. Болшевишкият прелом от 1917 година е събитие, което трансформира хода на историята.

Радио " Свобода " излъчва част от записаните на магнетофонна лента свидетелства на съдии, юристи, инженери, артисти, писатели, публицисти, лекари, търговци от някогашната Руска империя, намерили леговище отвън страната. Годината е 1967-а - 50 години след Октомврийската гражданска война. Останалите записи са на уеб страницата на Колумбийския университет в Ню Йорк и са значимо удостоверение за Революцията и Гражданската война.

През 2022 година, рано сутринта на 24 февруари, Русия атакува самостоятелна Украйна. И това е събитие, което трансформира хода на историята. Във войната на Владимир Путин починалите досега военни от Украйна и Русия са над 200 000, а цивилните жертви в Украйна - най-малко 10 000. И това е единствено наличната статистика. Според Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците повече от 7,8 милиона украинци са регистрирани като бежанци в европейските страни.

Журналисти, принудени да изоставен Русия поради дейностите на режима в Кремъл, стартират да събират истории - този път разказите са на очевидците на 24 февруари.

Една от журналистките е Маргарита Шурупова . Тя е от Томск, Сибир. Днес живее в България и описа пред " Свободна Европа " за работата си и за живота на фамилията ѝ преди и след началото на войната в Украйна.
“Очевидци на 24 февруари ”
С началото на войната в Украйна в Русия е въведена военна цензура и стартира всеобщо затваряне на медии. Броят им към този момент е над 100. На 4 март 2022 година е блокиран и уеб сайтът на осведомителната организация ТВ2.

Агенцията е правоприемник на именитата едноименна телевизия от сибирския град Томск. Тя е един от първите самостоятелни телевизионни канали в Русия, почнал да излъчва още през 1991. Руските управляващи лишават лиценза на малкия екран още през 2015 година

Част от публицистите на организацията ТВ2 напущат Русия след 24 февруари. Те основават плана “Очевидци на 24 февруари ” - като актуален аналог на плана на радио “Свобода ” от 1967 година.

“Първоначалната ни концепция беше да създадем серия от свидетелства с персоналните истории и позициите на хора, чиито животи радикално са се трансформирали поради войната ”, сподели Маргарита Шурупова пред “Свободна Европа ”.

Когато публицистите стартират да работят, планът се отдалечава малко от оригинала от 1967 година. Журналистите осъзнават, че на хората им е значимо да чуят отзиви, които се разграничават от наложените от пропагандиските съветски източници. Има потребност да се опишат мислите и прекарванията на обикновенните хора.
Да се чуят руснаци и украинци
“Очевидци на 24 февруари ” се трансформира в “площадка, на която просто да се чуят един различен руснаците, които са срещу войната и също пострадаха, както и украинците, всички от които пострадаха от войната ”, сподели Маргарита.

Герои във видеата, които се разгласяват в Youtube, са както руснаци, по този начин и рускоговорящи украинци. Украинската публика е по-голяма, съгласно Шурупова.

По плана работи цяла мрежа от публицисти, които се намират в разнообразни точки по света. Там, където няма личен снимачен екип - да вземем за пример в Съединени американски щати, групата си сътрудничи с локални сътрудници, които снимат историите. Форматът е “устен роман " (oral storytelling). Журналистът не участва, а героят от първо лице споделя историята си и приказва за всичко, което усеща и е претърпял.

Освен видеоразказ, планът " Очевидци на 24 февруари " има и различен формат. В него хората показват своята история в писмо. “Изпращат ни писма. Това е известен формат за тези, които са останали в Русия и не могат да покажат лицето си, с цел да не бъдат разпознати. Хората четат писмата един на различен и това е огромна поддръжка за тях ”, сподели Шурупова.
" Свободата на словото е нужда - като дишането "
Веднага след началото на войната в Украйна стана ясно, че аз не мога да остана в Русия, описа Шурупова за емиграцията си. В началото на март 2022 тя и брачният партньор ѝ, който е доктор с три специалности, продават колите си и отпътуват с децата за Ереван. Семейството не остава дълго в столицата на Армения. Заради вълната от съветски емигранти животът там нараства внезапно. А, както споделя Маргарита, " колите ни не бяха скъпи ". Затова те идват в България, където брачният партньор ѝ има родственици.

За Маргарита оставането ѝ в Русия би означавало да се откаже от журналистката. А “за мен свободата на словото е нужда - като дишането ”. Още в първите дни след 24 февруари тя осъзнава, че в Русия към този момент не може да споделя това, което мисли, че към този момент не може да разгласява нито в обществените мрежи, нито в медии това, което счита, че е значимо.

И Маргарита, и брачният партньор ѝ към този момент имат позволение за работа, само че не и отговор на молбата за политическо леговище. Те влизат в България с Шенгенска виза, издадена от Чехия. Това усложнява статута им, тъй като съгласно Дъблинското съглашение България би трябвало да предложи на Чехия да ги прибере. “След като пристигна отговор от Чехия, нашата процедура по искане на политическо леговище в България би трябвало да стартира още веднъж. Тук доста ни харесва, учим езика и ни харесва културата ", сподели Маргарита.
​ " Той в този момент щеше да е на фронта "
Когато фамилията напуща Русия, Маргарита не се замисля, че е допустимо Кремъл да разгласи военна готовност и брачният партньор ѝ да отиде на фронта. “Но в този момент се оказва, че той тогава е мислел за това - че няма да взе участие в тази война никога. Мъжът ми е офицер от запаса “категория А ”. Той има мобилизационно наставление във военната брошура ".

След 21 септември - датата на старта на мобилизацията, която Путин разгласи, той е трябвало да се яви във военно окръжие в границите на 48 часа. " Ако бяхме останали в Русия, той в този момент щеше да е на фронта ”, описа Маргарита.

Съпругът на Маргарита има три специалности - кардиолог, анестезиолог и ендоваскуларен ренгенолог. В момента учи медицински български, с цел да се яви на изпит, с цел да легализира съветската тапия. От хора, които са били в същата обстановка, фамилията е схванало, че този развой може да продължи години.

Сега, макар " ювелирната си специалност ", той работи на строителни обекти с тежка ударопробивна машина.

" Това е тежка физическа работа и не знам какво ще остане от ръцете му, тъй като всеки ден получава контузии. Разбира се, доста по-добре е, че е тук в този момент, в сравнение с в случай че беше останал в Русия. Защото там ориста му щеше да е на фронта ", сподели Маргарита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР