Група интелектуалци се хвърлиха в открита защита на Юлия Кръстева,

...
Група интелектуалци се хвърлиха в открита защита на Юлия Кръстева,
Коментари Харесай

Христо Христов: Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино


" Група интелектуалци се хвърлиха в открита отбрана на Юлия Кръстева, която не е справедлива. Смятам, че досиетата на всички сътрудници, които бяха оповестени до момента, без да има непокътнати сведения от самия помощник, би трябвало да се четат еднообразно. След като се оспорва, че Кръстева е помощник на Държавна сигурност, аз си задавам въпроса - къде бяха тези хора, когато беше оповестено досието " Гоце " да вземем за пример? Защо не показаха същата позиция тогава? Досието на президента Георги Първанов е аналогично на това на Юлия Кръстева - нямаше непокътнати сведения от него. Има хиляди такива каузи. Затова сходен прочит извънредно вреди и изкривява нещата. Не ги прави справедливи ". Това съобщи журналистът Христо Христов в изявление пред вестник " Сега ".
И добави: " Има доста ясна и строга система на действен доклад в Държавна сигурност. 40% от досиетата са прочистени при започване на прехода, а обособени досиета са унищожавани и по-късно, даже по времето на ръководството на Съюз на демократичните сили - комисията по досиетата откри бележки обособени досиета да не се пипат, с позволения на министри, до избрани години. " Според него мненията, че Юлия Кръстева е била жертва и е сътрудничала на Държавна сигурност, с цел да резервира фамилията си, са необективни.
" Много ви апелирам - дайте да не трансформираме сътрудниците в жертви! Жертвите са напълно други. Жертвите на Държавна сигурност са виждали Франция единствено във филмите на Луи дьо Фьонес. Нека да не объркваме тези категории поради един-единствен човек, бил той знаменит мъдрец. Никой не подлага на подозрение неговите научни завоевания. Но тук би трябвало да се научим да четем обективно досието. Всъщност Държавна сигурност е целяла точно това - прочистените досиета да объркват и да манипулират.
Това, което ми прави усещане, е, че доста малко хора съумяха да скъсат веригата на своята взаимозависимост. Един от дребното хора, които откри храброст, е Иво Инджев още при започване на прехода. Държавна сигурност по никакъв начин не обича хора, които са били подвластни, да се откъсват сами. Той още заплаща за това нещо.
Моята позиция е, че след 10 ноември всеки човек има право да смени правилата си или да не си ги смени. Много малко хора си смениха позициите, с цел да работят за демокрацията в България ", съобщи още Христо Христов.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР