Гробница от средата на 3 век е била открита на

...
Гробница от средата на 3 век е била открита на
Коментари Харесай

Гробница на тракийски владетел бе открита край Пловдив

Гробница от средата на 3 век е била открита на могилата Малтеле край пловдивското село Маноле. Размерите на гробницата са изненадали археолозите, споделя лекар Костадин Кисьов от археологическия музей в Пловдив.

Тя е с дълбочина от 5 метра и е била ситуирана на върха на могилата. Размерите ѝ са 7 на 7 метра, а съгласно геофизичните измервания височината ѝ доближава до 5 метра, предава Българското национално радио.

В региона на Пловдив досега не е откривана гробница от сходен вид. Изградена е от правоъгълни тухли, а в ъглите – от ломени камъни, напоени с бял хоросан.

Подобна форма и структура припомня на императорските гробници. Преди няколко години оборудване с сходни размери бе намерено в древноримския град Виминациум, разполагащ се на територията на днешна Сърбия.

Предполагаше се, че в тази гробница е заровен император Марк Аврелий Карин, който е властвал над територията сред 283 и 285 година.

Но лекар Кисьов счита, че гробницата край Пловдив не е на император. Най-вероятно в нея е заровен тракийски благородник, обвързван с ръководството на Филипопол.

Гробницата е открита в доста неприятно положение. Разрушена е от иманяри, а откритите артефакти са нищожни. Разкопките на мястото не престават, а археолозите се надяват, че гробната камера е останала непокътната.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР