Грижата за родителите е отговорност на порасналите деца. Но не

...
Грижата за родителите е отговорност на порасналите деца. Но не
Коментари Харесай

Как да отида в старчески дом?

Грижата за родителите е отговорност на порасналите деца. Но не постоянно се случва по този начин.

Реших, че желая да отида в старешки дом и споделих на децата си за това. Оказва се, че старостта може да се посрещне в положителни условия. Но за това би трябвало да имате пари.

Децата ми от дълго време имат свои фамилии, собствен живот и грижи. Не желая да товаря никого. Имам щерка и по-малък наследник. Погрижих се те да получат положително обучение, с цел да си намерят хубава работа.

Когато щерка ми се омъжи, роди и още веднъж забременя с второто си дете. Подкрепях я във всичко. Мъжът ми умря. Тогава не ми беше елементарно, само че не го демонстрирах поради щерка си.

След сватбата щерка ми и брачният партньор й се реалокираха в жилището на майка ми и направиха ремонт. Няколко години по-късно дадох жилището на свекърва ми на сина си, който се ожени.

Апартаментите са на мое име. От няколко години съм пенсионерка. Работих до последно и в този момент, на 78 години, желая да си умря. Явно децата няма да ме гледат.

Обадих се на щерка ми, помолих я да ме заведе на доктор, само че тя беше заета, а синът ми сподели да си извикам такси. Тогава се обадих на шурей ми, той също има кола, само че и той беше ангажиран до вечерта. Накрая съседката, която видя, че едвам слизам по стълбите ме закара.

Искам да се погрижа за себе си. Един другар ми сподели, че пенсионерите са измъчвани в безплатните старешки домове. Посъветва ме да помисля за платени варианти. Там изискванията са по-добри, а личният състав по-приветлив.

В неделя събрах децата си по един доста значим въпрос. Казах, че съм решила да се преместя в интернат, само че за това ще би трябвало да продам парцелите. Децата ми се наскърбиха и споделиха, че родителите не постъпват по този начин.

Какво да върша, сама? Децата ме посещават два пъти месечно и през цялото това време седнал съм у дома до прозореца и си мисля какво ще се случи по-късно? Ще бъда ли сама до края на дните си? В старческия дом най-малко има с кого да си приказвам. Там всички са самотни и нещастни като мен. Нямам ли право да прекарам почтено старините си?

Вижте още: Какво пречи на пълноценния сън?

Децата споделят, че ще ми оказват помощ с каквото могат. Но това не заменя човешката връзка. Бих се грижила за куче, само че нямам задоволително сили. Ако пансионът е единствената опция за достойните ми старини, тогава съм подготвена да преживея обидата на неблагодарните си деца.

Грижата за родителите е отговорност на порасналите деца. В китайското законодателство има закон, който задължава децата да се грижат за възрастните си родители. Условията са разнообразни в другите страни, само че на всички места грижата за възрастните хора е мълчешком предписание.

Тъжно е, че в преклонна възраст човек остава без грижи, обикновено внимание и човешка връзка.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР