Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства в

...
Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства в
Коментари Харесай

Грейпфрутът е точният плод в сезона на грипа

Грейпфрутът е един от плодовете, който би трябвало да участва в менюто ни през зимата. Цитрусът предлага разнообразни хранителни субстанции, които оказват помощ на организма да се бори с вирусите. Дали за свежа закуска или сред храненията, грейпфрутът ни зарежда с силата, която ни е нужна в студените и мрачни дни.

Хранителна стойност

100 грама розов, бял или червен грейпфрут съдържа 32 калории, 0.63 протеини, 8.08 въглехидрати, 0.10 грама мазнини, 1.10 фибри.

Плодът е богат на витамините C и B9, калий и магнезий. Доказано е, че розовият и аленият вид съдържат по-голямо количество провитамин А, спрямо белия. В грейпфрута има още веществата нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните две не са потребни в огромни количества). Той е и източник на пектинови фибри, които има и в ябълките. Някои сортове от цитруса са доста по-полезни, тъй като в тях има ликопен, който е значим антиоксидант.

Консумацията на грейпфрут и други цитруси оказва помощ при отмалялост, простуда, малария, диабет, запек, неприятно храносмилане, проблеми с урината, нараснала киселинност в стомаха и други. Тези плодове работят като мощен антисептик. Също по този начин съдържат вода, която се грижи за здравето на кожата и естествената функционалност на червата.

Ето още за най-големите изгоди на грейпфрута за здравето:

Гони грипа

Веществата в плода свеждат до най-малко киселинността, а горчивият му усет ни дава тонус. В грейпфрута има флавоноида наргинин, който е мощен антиоксидант. А през зимата тялото ни се нуждае от него, тъй като той има антивирусни, противогъбични, антибактериални, противоракови и противовъзпалителни свойства. Това го прави мощен асистент за предотвратяване или излекуване от грип и настинки.

Бори се с високата температура

Сокът от грейпфрут понижава възприятието на парене, което тялото има при висока температура. Той защищава тялото от дехидратиране освен това положение. Голямото наличие на витамин С в цитруса пази имунната система и оказва помощ на тялото да се възвърне по-бързо при тресчица.

Потиска апетита

Грейпфрутът потиска апетита доста по-добре спрямо други храни и средства. Смята се, че неговата мощна и приятна миризма понижава възприятието за апетит. Затова цитрусът е част от разнообразни стратегии за намаляване. Също по този начин фибрите в плода са изцяло задоволителни да задоволят потребността ни от храна и да предотвратят преяждане. Те подтикват освобождението на хормона холецистокинин, който контролира храносмилането и потиска глада.

Намалява умората


Грейпфрутът е чудесно средство за справяне с умората. Прясно изцеденият сок заран ни дава сила за деня и ни освежава на работното място. В плода има рядкото съединяване нооткатон, който покачва защитните сили на организма и се бори с умората.
Подобрява храносмилането

Хората с проблеми с храносмилането го обожават, тъй като грейпфрутът е лека храна, която неотложно облекчава паренето и дразненето в стомаха. Сокът от плода усъвършенства притока на храносмилателни сокове, улеснява придвижването на червата и контролира работата на отделителната система. Това до някаква степен се дължи и на фибрите и неговата пулпа.

Помага при бодърствуване

Чаша сок от грейпфрут може да помогне на хора, страдащи от бодърствуване. Това се дължи на съществуването на веществото триптофан в грейпфрутите, което подтиква тялото да се отпусне в сладостен сън по-бързо и елементарно.

Полезен е и при запек

Чаша изцеден сок от грейпфрут заран е отлично очистително средство при запек. Сокът подтиква дебелото черво и други елементи на тялото, свързани с храносмилателната система. Както стана ясно, фибрите в плода усъвършенстват перисталтиката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР