Грешка няма, но има досадна небрежност, която не променя изборния

...
Грешка няма, но има досадна небрежност, която не променя изборния
Коментари Харесай

Проф. Константинов коментира разминаването на изборните резултати между ЦИК и Държавен вестник

Грешка няма, само че има досадна немарливост, която не трансформира изборния резултат. Това сподели проф. Михаил Константинов пред Радио „ Фокус “ във връзка разминаването на данните от ЦИК и Държавен вестник на изборите за 45-ия парламент.

Проф. Константинов изясни, че изборният резултат, т.е., броят на депутатите за обособените партии и това кой става депутат и кой не посредством преференции, зависят единствено от подадените гласове.

„ А това, което се е получило доколкото разбрах е, че в единия случай са изчислявали една дроб аритметична, при която в знаменателя, единият път гласовете за партиите, а във втория случай гласовете на партиите плюс гласовете „ Не поддържам никого “. Тук желая да кажа, че това квадратче „ Не поддържам никого “ е безусловно ненужно и би трябвало да бъде отстранено като алтернатива в изборите. Дали не подкрепяте никого или си стоите в къщи е безусловно едно и също. Но да ходите в пандемия да гласувате и да не подкрепяте никого, това е нещо, което не го разбирам. Но по този начин или другояче въпросните разлики в процентите не трансформират изборния резултат. Повтарям, както не се трансформира състава на определените депутати, по този начин не трансформират и преференциите “, посочи професор Константинов.

Според него сега математически има вероятни 8 на брой така наречен „ минимални обединения “.

Минималната коалиция е цялост от партии, които да имат повече от 120 депутата, само че махането на всяка партия ги смъква под 121. Тоест, това е коалиция, която не може да се редуцира. Такива вероятни обединения – несъкратими и минимални, са 8 на брой, пресметна проф. Константинов.

Той посочи, че когато се приказва за резистентност на един парламент, би трябвало да се вземат поради и персоналните претекстове на новоизбраните депутати.

Според него те не би трябвало да не помнят, че от дейностите им зависи развиването на страната ни в бъдеще.

Проф. Константинов изрази вяра, че определените депутати в 45-ия парламент са почтени хора, които могат да вземат решение бъдещи рецесии и проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР