Гръцкото разузнаване, което е под прекия контрол на премиера Кириакос

...
Гръцкото разузнаване, което е под прекия контрол на премиера Кириакос
Коментари Харесай

Шпионски скандал бушува в Атина

Гръцкото разузнаване, което е под директния надзор на премиера Кириакос Мицотакис, е подслушвало някогашния министър председател Антонис Самарас и министри от сегашния кабинет, в това число на външните работи Никос Дендиас, на развиването и вложенията Адонис Георгиадис, на туризма Василис Кикилиас, на финансите Христос Стаюкурс, зам.-министъра на защитата Никос Хардалиас и още десетки политици, заяви атинският вестник " Документо ", който е непосредствен до опозиционната партия СИРИЗА. Самарас, въпреки и съпартиец на Мицотакис, се счита за негов противник, защото неговото крило от поддръжници в партията " Нова народна власт " " безмълвно се опълчва на сегашния министър председател ".
Правителственият представител Йоанис Иконому акцентира, че изказванията на изданието не са подкрепени с никакви обстоятелства. Той призна, че " (нелегален) програмен продукт за наблюдаване има в Гърция, както и в останалата част от Европа, само че не е добит или употребен от нито една държавна организация ". " Правителството има предпочитание да проверява този случай през цялото време и е в ход намерено правосъдно следствие ", добави Иконому.
Публикацията на " Документо " е продължение на абсурда с подслушванията, който тече от септември 2021 година Правителството призна, че разузнаването е подслушвало водача на опозиционната партия ПАСОК- " Движение за смяна " и евродепутат Никос Андрулакис от септември 2021 година в продължение на три месеца, само че акцентира, че е работило законно. Властите не показаха причина за подслушването, базирайки се на националната сигурност. За подслушването стана ясно, откакто Андрулакис бе осведомен от службата по киберсигурността на Европарламента, че телефонът му е бил подслушван посредством шпионския програмен продукт " Придейтър ".
През април гръцкият публицист Танасис Кукакис, който проверява финансови кавги, също разкри, че телефонът му е бил подслушван от юли до септември 2021 година посредством същия програмен продукт. Гръцкото държавно управление посочи, че не е употребило " Придейтър ", само че призна, че телефонът на Андрулакис е бил под настрана наблюдаване от разследващите организации.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР