Гръцкото правителство ще повиши минималната работна заплата следващия месец, третото

...
Гръцкото правителство ще повиши минималната работна заплата следващия месец, третото
Коментари Харесай

Гърция отново вдига минималната заплата

Гръцкото държавно управление ще увеличи минималната работна заплата идващия месец, третото нарастване за повече от година, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис, представен от " Ройтерс ".

Консервативното държавно управление на Мицотакис, чийто четиригодишен мандат изтича през юли, увеличи месечната брутна минимална заплата два пъти предходната година до 713 евро, защото приходите на семействата бяха наранени от трайно високата инфлация.

Мицотакис разгласи в телевизионно изказване, че в този момент ръководещите възнамеряват да усилят минималната заплата с 9.4% до 780 евро на месец от 1 април.

" Всички сме наясно, че заплатите в нашата страна са към момента ниски, до момента в който импортираната инфлация оказва спомагателен напън върху тях ", сподели Мицотакис.

" Очевидно това ново покачване няма да реши казуса. Но сигурно ще предложи доста значимо облекчение ", акцентира той и добави, че нарастването е максимумът, който държавното управление може да предложи в границите на финансовия потенциал на страната.

От 2020 година Гърция е похарчила повече от 40 милиарда евро за дотации и финансова помощ за семействата и бизнеса, които се борят да се оправят с пандемията от COVID-19 и възходящите енергийни разноски след войната в Украйна.

Тази година страната също по този начин вкара нарастване от 8% на заплащанията за пенсионерите, първото от 2010 година, когато избухна дълговата рецесия, принудила ръководещите да понижат пенсиите до 2018 година
Правителството планираше да свика избори при започване на април. Но влаковата на 28 февруари, при която починаха 57 души и която провокира и против незадоволителните ограничения за сигурност в гръцките железници, отсрочи проектите. Консервативният министър председател към момента не е оповестил дата за избори.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че преднината на неговата партия Нова народна власт пред главната съпротива, лявата партия Сириза, понижава след влаковата злополука.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР