Гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас съобщи,

...
Гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас съобщи,
Коментари Харесай

Гърция започва проучванията за природен газ

Гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас заяви, че американският енергиен колос „ Ексън мобил “ (ExxonMobil) е почнал изследвания за природен газ край крайбрежията на Югозападна Гърция, стартирайки отсрочен план в миг, когато Европа търси различни енергийни източници поради войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Корабът на „ Ексън мобил “ към този момент работи в региона, съобщи през днешния ден министърът пред държавната телевизия ЕРТ (ERT).

Този ход идва на фона на засиленото напрежение със прилежаща Турция и е план, който е мощно подложен на критика от екологични групи, отбелязва АП.

" Корабът стартира (работа). В момента той поставя кабелите ", които са нужни за звуковите талази, употребявани при изследването, сподели Скрекас и уточни, че „ запасите, които се допуска, че съществуват югозападно от Крит и Пелопонес, може би са последната вяра на минната промишленост “.

Ако сеизмичните проучвания покажат съществуването на ресурси, проучвателните сондажи могат да стартират през 2025 година, сподели министърът.

Групи за отбрана на околната среда настояват, че дълбоководното търсене на запаси ще има " непоносими " последствия за уязвимите популации на китове и делфини. Критиците акцентират и евентуалния риск от разливи и настояват, че планът би нараснал потреблението на изкопаеми горива в Гърция на фона на рецесията с изменението на климата на планетата, отбелязва АП.

Блокът, непокътнат за изследването, попада в регион на Средиземно море, който е жизненоважно местообитание на застрашените от изгубване кашалоти, както и за други китоподобни, които към този момент са застрашени от лов на риба, конфликти с кораби и замърсяване с пластмаса. Бозайниците са изключително чувствителни към подводния звук, провокиран от сеизмичните изследвания, при които звуковите талази се отразяват от морското дъно, с цел да се открият евентуални залежи. Доказано е, че сонарите, употребявани от военни кораби, имат смъртоносно влияние върху китовете, а съгласно специалистите сеизмичните изследвания могат да причинят същото, показва организацията.

В същото време изследванията се правят в миг на засилено напрежение с Турция, с която Гърция има разногласия за сондажните права в Източното Средиземноморие. Преди две години турските изследвания източно от остров Крит провокираха скупчване на военна мощ в региона, напомня АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР