Гръцкият дипломат Адамандиос Василакис, който беше главен преговарящ на Атина

...
Гръцкият дипломат Адамандиос Василакис, който беше главен преговарящ на Атина
Коментари Харесай

Почина авторът на Споразумението от Преспа

Гръцкият посланик Адамандиос Василакис, който беше основен договарящ на Атина в инициираните от Организация на обединените нации договаряния за името на Северна Македония, умря на 79 години, заяви в. " Катимерини ", съобщи News.bg.

Роден на 13 юни 1942 година в Хиос, Василакис се причислява към външно министерство в Атина през 1972 година и по време на мандата си служи на основни позиции в Европейския съюз и Организация на обединените нации. През 2002-2007 година той е непрекъснат представител на Гърция в Организация на обединените нации, до момента в който от 2005 до 2006 година той съставлява Гърция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

От 2007 година той съставлява Гърция в 27-годишния спор със Северна Македония, медиатор на който е Матю Нимиц, американският посланик, който служи като специфичен представител на Организация на обединените нации за разногласието за наименованието сред Гърция и някогашната югославска република Македония - като тогава се наричаше страната. " Министерството на външните работи скърби за загубата на дипломат Адамандиос Василакис, отличен посланик, който бе лоялен на родината си и беше модел и източник на ентусиазъм за всички, които имаха шанса да се срещнат с него ", се споделя в изказване на министерството.

" Той служи на Гърция с почтеност, достолепие и религия в дълга ", продължи министерството, а външните министри Никос Дендиас и някогашните сътрудници на Василакис показаха своите " откровени съболезнования " на фамилията и роднините му. Спорът за името приключи със Споразумението от Преспа, което беше подписано на 17 юни 2018 година на гала на високо ниво в гръцкото гранично село Псарадес на езерото Преспа, от тогавашните външни министри Никос Коциас и Никола Димитров, в наличието на съответните министър-председатели, Алексис Ципрас и Зоран Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР