Гръцката икономика премина през тежък 10-годишен период на лишение и

...
Гръцката икономика премина през тежък 10-годишен период на лишение и
Коментари Харесай

Почти цудо: Гърция запали IT мотора

Гръцката стопанска система мина през тежък 10-годишен интервал на лишаване и промени, които към този момент дават резултат. Консервативното държавно управление желае да диверсифицира секторите на Брутният вътрешен продукт, като притегля високотехнологични компании и IT вложения. За стопански взрив обаче е рано да се приказва - макар икономическия напредък приходите изостават, а дългът към момента е висок.
Има една смешка - че най-голямото естествено благосъстояние на България през лятото е Гърция. Тогава стотици хиляди българи окупират нейните плажове и таверни. Същото вършат още към 30 млн. гости от целия свят.

Туризмът е главният дирек на гръцката стопанска система и за всеки, който е посетил страната това лято, чувството е, че тя процъфтява. Но отвън този бранш световни софтуерни компании като Microsoft, Гугъл и Amazon вложиха милиарди в Гърция, софтуерният, IT и стартъп секторите се усъвършенстват, което е причина за развиване и нахлуване на още непознати тех компании. Икономическите индикатори на страната мощно се усъвършенстваха след рецесията, която претърпя тя преди десетилетие. Анализатори заговориха за " ново гръцко икономическо знамение ", а. Те имат учредения, само че тези избрания може и да са леко пресилени.

Реклама
Близо 12 години откакто Гърция беше на ръба на банкрута, тя си върна капиталовия кредитен рейтинг (само преди месец), растежът на Брутният вътрешен продукт е един от най-високите в Европейски Съюз, бюджетните й индикатори са постоянни. Нивото на безработица обаче остава второто най-високо в Европейски Съюз, разполагаемият приход по този начин и не се увеличи на равнищата от преди рецесията, изяждан от високите налози - Данък добавена стойност в Гърция е 24%, като преди години той беше натрапен даже и на туристическите обекти по островите, които имаха привилегията да работят без него или с редуцирана ставка.

Към 2022 година стопанската система на южната ни съседка в действително изражение остава с към 20% по-малка спрямо пика ѝ от 2007 година Според разнообразни оценки завръщането към това най-високо равнище ще отнеме най-малко още десетилетие. А благосъстоянието, измерено посредством Брутният вътрешен продукт на човек, както и междинните заплати, въпреки и по-високи, в сравнение с в страни като България да вземем за пример, са по-ниски, в сравнение с в навечерието на рецесията, когато бяха раздути от дълги години на великодушни обществени разноски.

" Гърция фактически в този момент наподобява доста по-сигурна и постоянна, в сравнение с преди 10 години в разгара на рецесията, има качествена смяна ", разяснява пред " Капитал " Василис Монастириотис, професор по стопанска система в London School Economics. Но огромна част от проблемите остават, безапелационен е той. И без това сложното възобновяване беше забавено от коронавирус рецесията и инфлацията, породена от войната в Украйна. А високите темпове на напредък значително могат да бъдат обяснени с ниската база. С излизането си от коронавирус рецесията стопанската система на страната набъбна с едни от най-бързите темпове в целия Европейски съюз - Брутният вътрешен продукт действително се разшири с 8.4% през 2021 година и с 5.6% през 2022 година Според множеството прогнози гръцката стопанска система ще продължи да се показва по-добре от междинното за блока през тази и идната година.

" Не е знамение, а елементарен развой ", счита Монастириотис. " Икономиката беше мощно потисната, естествено е да отскочи, когато стабилността се върне и откакто доверието на пазара отчасти се възвърне ", изяснява той, правейки прилика с въздушна възглавница, която откакто бъде потопена във вода, отскача нагоре.
Реклама Новият модел
Напоследък Гърция се стреми да се развива по друг метод - не посредством трупане на задължения, а посредством усилване на растежа, привличане на вложения в напълно нови браншове и по-разумно ръководство на финансите. Усилията към този момент дават резултат. Тази година водещите международни организации S&P и Fitch покачиха кредитния рейтинг на страната до капиталов клас за първи път от дълговата рецесия насам, цитирайки подобрението в областта на обществените финанси. Икономисти дефинират това като най-големия поврат в европейската финансова система, като се има поради, че през 2012 година рейтингът на страната падна до " изборно несъблюдение " (SD) - съвсем най-ниското допустимо равнище. Това оскъпи дълга за гръцкото държавно управление, а поради ниския статус Европейската централна банка дълго време не можеше да купува гръцки облигации. Сега оценката за финансите на страната е " BBB- ", същата като за Унгария и Румъния. Но едно ходило под тази на България.
...и четвъртият стопански дирек
Вече втори мандат на власт в Гърция e, ученик на Харвард, бизнес насочен политик, който ловко употребява за привличане на вложения и персоналните си контакти. Основните стълбове на стопанската система постоянно са били туризмът, агросекторът и корабоплаването. Но към този момент се влага и стратегически в цифрова инфраструктура. Тя основава условия за софтуерни вложения, които към този момент дават резултат - с изключение на компании от Big Tech има и добра стартъп среда (виж стр. 14-15). В енергетиката също се вършат огромни вложения - това лято имаше дни, в които страната се захранваше напълно и единствено от ВЕИ (още на стр. 16).

" Чуждите вложители идват и поради новия " електронен " метод - има надалеч повече цифрови услуги и бистрота ", разяснява пред " Капитал " и Харис Христидис, изпълнителен шеф на Inter Cars Greece, компания за продажба на автомобилни елементи. Според Христидис от макроикономическа и финансова позиция ситуацията е надалеч по-добре. " За страдание финансирането от банките към момента не е на равнищата отпреди рецесията и не поддържа икономическото възобновяване по най-хубавия метод. Успяхме да се оправим и с енергийните компликации поради войната ", споделя той.

" Стратегията на Гърция е да се възползваме от всички наши мощни страни, да приемем цифровата промяна и Четвъртата индустриална гражданска война. Развитието на софтуерния ни бранш и цифровата инфраструктура е значима част от тази тактика ", споделя пред " Капитал " Маринос Джанопулос, изпълнителен шеф на Enterprise Greece - организацията в страната, която се занимава с привличането на вложения от огромни компании (още на стр. 14-15).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР