Граничният пункт Рафах между Египет и Газа бе отворен днес

...
Граничният пункт Рафах между Египет и Газа бе отворен днес
Коментари Харесай

Първите камиони с хуманитарна помощ започнаха да влизат в Газа от Египет

Граничният пункт Рафах сред Египет и Газа бе отворен през днешния ден за доставка на филантропична помощ за палестинския анклав.

Конвоят от камиони, натоварени с филантропични доставки, навлиза в Газа в 15-тия ден на спора Израел-Хамас и след още една нощ на тежки бомбардировки.

Над 200 камиона, натоварени с общо към 3000 тона филантропични доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата, отбелязва AP.

Смята се, че 20 камиона към този момент са минали в Газа, превозвайки съществени артикули, измежду които храна, вода и медикаменти, описaни от Организация на обединените нации като „ разликата сред живота и гибелта за толкоз доста хора в Газа “, показва CNBC.

AFP показва, че още преди експлоадирането на спора 60% от 2,3 милиона поданици на палестинския анклав са разчитали на интернационална помощ за изхранването си.

По данни на Организация на обединените нации в този момент са нужни 100 камиона с филантропични доставки дневно.

" Първата доставка не би трябвало да е последната ", сподели координаторът на Организация на обединените нации за филантропичната помощ Мартин Грифитс, представен от AFP.

В изказване в Кайро, където взе участие в среща на върха за разискване на опциите за мир в района, Грифитс уточни още: " Убеден съм, че тази доставка ще сложи началото на устойчиви старания за доставяне със артикули от първа нужда – храна, вода, медикаменти и гориво - на жителите на Газа по сигурен, категоричен и безконтролен метод.

Според египетски медии в днешната пратка има храна и здравна помощ, само че не и гориво, което е жизненоважно за линията Газа, чиято единствена електроцентрала спря да работи, отбелязва AFP, представена от Българска телеграфна агенция.

Германският канцлер Олаф Шолц и английският министър на външните работи Джеймс Клевърли също приветстваха началото на доставките на филантропична помощ в линията Газа.

" Правилно и значимо е, че първата филантропична помощ към този момент е на път към хората в Газа. Те се нуждаят от вода, храна и медикаменти - няма да ги оставим сами ", написа Шолц в обществените мрежи. Той добави, че немското " федерално държавно управление продължава да употребява всички канали, с цел да облекчи страданието в спора ".

" Камионите с животоспасяваща помощ започнаха да стигат в Газа през граничния пункт " Рафах ". Това обаче не може да бъде еднократно ", написа в X английският министър на външните работи.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах, който е единствената граница на Газа, която не се управлява от Израел, може да бъде отворен и за чужденци, които желаят да изоставен линията, по информация на посолството на Съединени американски щати в Израел.

„ Ситуацията остава динамична и променлива “, съобщи посолството в предизвестие към американците, акцентирайки, че може да настъпи безпорядък, „ в случай че границата бъде отворена “.

Изминаха две седмици, откогато палестинската въоръжена формация Хамас стартира нападението си против Израел, като умъртви 1400 души и взе 200 за заложници.

Над 4000 души са убити в Газа и повече от 13 000 са ранени от началото на войната сред Израел и Хамас, съгласно палестинските управляващи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР