Грандиозните планове за пренасочване на товарите от пътищата към реките

...
Грандиозните планове за пренасочване на товарите от пътищата към реките
Коментари Харесай

Корабоплаването в ЕС се изправя пред проблеми заради пресъхването на Рейн

Грандиозните проекти за пренасочване на товарите от пътищата към реките нямат огромно значение, в случай че най-важният воден път в Западна Европа е прекомерно плитък, с цел да могат да минават кораби. Нивата на водата на река Рейн, свързваща мегапристанищата в Ротердам и Антверпен с индустриалния център на Германия и Швейцария без изход на море, са доста ниски, което затруднява превозвачите да транспортират въглища, съставни елементи, химикали и други артикули до заводи и електроцентрали около реката.

Нов проблем
Това е нов проблем за огромните промишлености, само че също по този начин попречва проектите на Европейски Съюз да усили придвижването на артикули по водните пътища с 25% до 2030 година и с 50% до 2050 година като част от напъните за понижаване на излъчванията от транспортния бранш - изоставащ когато става въпрос за реализиране на климатичните цели, написа Politico.

Продължителната суша и неналичието на дъждове напролет, както и жегите до момента са довели до спад на равнището на реката до 49 сантиметра, демонстрират последните измервания в Кауб от неделя. Според Марк Хайнц, към Международната комисия за отбрана на Рейн, в случай че равнището на реката остане толкоз ниско, последствията ще бъдат съществени. Според Хайнц, с цел да се възвърне пълноводието ще са нужни проливни дъждове, само че такива не се предвиждат в идващите две седмици.
Реклама
В миг на висока инфлация, нарушени търговски вериги и влошаваща се енергийна рецесия, пресъхването на Рейн е последната капка в чашата на немските енергийни производители, които така и така се пробват да натрупат запаси за идната зима на фона рецесията поради забележителното ограничение на газовите доставки по тръбопровода " Северен поток 1 ".

Освен това, товарите не могат да се пренасочат към железопътната мрежа, тъй като сега тя се употребява за доставките на жито от Украйна.
Важна транспортна артерия в Европа
Рейн е значима икономическа артерия в Европа, защото всяка година обезпечава ефикасен и на ниска цена кулоар за прекосяването на над 300 млн. тона артикули по течението на реката сред Базел, пресечна точка на Швейцария, Германия и Франция, и Северно море. Общо към 80% от водния превоз в Германия минава по реката.

Но откакто равнището на водата спадна под 40 сантиметра в Кауб, водният превоз стартира бързо да нараства. Това се държи на понижаване на товарния потенциал на корабите, които не могат да транспортират огромни тонажи поради съображения за сигурност.
Реклама
Според Reuters цената за транспорт на звук резервоар от Ротердам до Карлсруе е скочила от 20 евро на звук през юни, когато реката е имала естествени равнища на водата, на 94 евро на звук през август.

Но макар намаленото равнище, управляващите не затварят секторите, оставяйки фирмите на лична отговорност да изчислят дали биха могли да преминат през плитките води, въз основа на показанията на измервателни уреди като тези в Кауб. Намаляването на потенциала на превозвачите е огромен проблем за промишлеността, която ще би трябвало или да се приспособява и употребява по-широки плавателни съдове, или да прекрати доставките, до момента в който равнището на реката не се възстановява, което не се чака в идващите седмици.

Очаква се резултатите от високите цени за доставки и редуцираният потенциал на превозвачите да повлияе на цените на електрическата енергия, както и на значими артикули като зърнени храни, които се транспортират.
Свързани публикации Голямата енергийна договорка, от която Европа се нуждае, с цел да победи Путин 25 юли 2022, 06:15 Европейски Съюз дава обещание да форсира напъните за износа на блокирано зърно от Украйна по суша 31 май 2022, 16:46 Европейски Съюз обмисля направления за експорт на украинското зърно през Балтийско море 15 май 2022, 14:15 Ограничаване на световното стопляне до 1.5°C наподобява все по-трудна цел 10 април 2022, 09:02 Новите скорости на превоза 19 февруари 2022, 15:46 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР