Първите 19 вагона втора употреба, които Министерство на транспорта закупи

...
Първите 19 вагона втора употреба, които Министерство на транспорта закупи
Коментари Харесай

С месец закъснение: Първите употребявани вагони от Deutsche Bahn вече са в България

Първите 19 вагона втора ръка, които Министерство на превоза закупи от немските железници Deutsche Bahn, дойдоха в България. Това се случва с месец забавяне по отношение на в началото плануваните периоди за доставка, защото трябваше да бъдат доставени през април. Очаква се вагоните да бъдат пуснати в употреба „ доникъде на юни “, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство.

Вагоните ще се движат по най-дългите посоки в страната – сред София и Бургас и София и Варна –  а към всяка комбинация ще има и вагон-ресторант, разяснява служебният министър Георги Гвоздейков. По думите му това е първата крачка към рационализация на жп превоза у нас.

Пускайки вагоните по дългите линии, БДЖ най-вероятно се пробва да отговори на задаващата се конкуренция от страна на частната компания „ Пимк “. Тя получи лиценз за жп транспорт на пасажери предходната година и има предпочитание да експлоатира точно тези линии.

Припомняме, че България закупи 76-те вагона за над 30.4 млн. лева Цената на един от тях е малко над 391.1 хиляди лева Към общата сума се прибавят и към 743 хиляди лева за превоза до България.

Много по-скъпо излиза на БДЖ да ремонтира един вагон от своя разполагаем парк. Но най-важното е, че с вложените средства в ремонта на подобен вагон не можем да реализираме качеството на преносимия състав, който идва от Германия ", добави Гвоздейков.

От БДЖ обявиха, че чакат в границите на месец юни да бъдат доставени и оставащите 57 вагона, с цел да може те да бъдат пуснати в употреба за идния летен сезон.

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места, оптималната скорост на придвижване до 200 км/ч и дава отговор на всички модерни стандарти за комфорт, се показва в прессъобщението. Подвижният състав е без купета, вид отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с осведомителна система за известяван на пасажерите за гарите и спирките по маршрута на влака.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и самостоятелни лампи за четене над всяко седящо място.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР