Грък дойде в Банско, установи се и разви успешен бизнес.

...
Грък дойде в Банско, установи се и разви успешен бизнес.
Коментари Харесай

Грък с бизнес в Банскo: В България живеете във виртуална реалност, мислите, че е рай, но това е адът

Грък пристигна в Банско, откри се и разви сполучлив бизнес. „ България предлага доста положителни благоприятни условия, стига човек да знае какво желае и по какъв начин да го реализира, по какъв начин по най-хубавия метод да развие бизнеса си, тъй че той да му носи положителни печалби”, безапелационен е пред в. " Струма " Дионисис от Драма.

Той от девет месеца живее в Банско и е притежател на бижутериен магазин, който се намира на комерсиалната улица „ Пирин “. За този къс интервал съумява да развие магазина, да притегли клиенти и единствено за четири месеца да възвърне всичките пари, които е вложил в него. Разликата в налозите в България и Гърция е главната причина, заради която той е избрал да живее и работи в България.

„ За последните пет години налозите, които се плащаха в родината ми, са станали 10 пъти по-високи – споделя Дионисис и добавя: Тук данъкът, който заплащам, е 10%, ДДС- то ми е 20% и застраховката на магазина 165 лева, а в Гърция 49% е единствено данъкът, 20% отиват за застраховка и 24% е ДДС- то. В България сумата, която ми беше нужна, с цел да отворя магазина, беше 8500 лева, а в Гърция за същия магазин са ми нужни 30 000 лева.”, споделя той.

По думите му в България всичко е по-лесно, в сравнение с в южната ни съседка. Административно нещата са по- подредени и се случват по-бързо. Той споделя, че с цел да отвори магазин в Гърция, му е нужно време най-малко един месец, а тук го е направил за 1-2 дни.

„ В България за един час получих номер на Данък добавена стойност. За един ден отворих компанията, открих и банкова сметка, а в Гърция са ми нужни дни, даже и месец. Не единствено това ме докара в България. В Гърция парите, които са ми нужни, с цел да пребивавам обикновено, са към 2000 евро, а тук са ми нужни два пъти по-малко “, споделя търговецът.

Не се оплаква и от облагата си в България, даже съумява и да спести и спестеното изпраща на децата си в Гърция. Само за четири месеца Дионисис е възвърнал сумата, която е вложил в магазина си, и е почнал да печели. Лично за него месеците ноември, януари, февруари и април са били доста положителни, декември е бил слаб за търговията му, март е бил поносим и май много слаб още веднъж. Той споделя, че приблизително изкарва сред 8000-10 000 лева на месец, което за него е доста добре.

Другото преимущество, което открива в България, е, че даже на по-малка надценка на бижутата си облагата му е по-добра, в сравнение с в Гърция. Дионисис разяснява, че тук в случай че материалите за направа на един пръстен да вземем за пример са на стойност 5 лева, той умерено може да го продаде на 10 лева, с което може да покрие разноските си и да има облага, а в Гърция същото украшение би трябвало да го продаде на цена най-малко 25 лева, с цел да покрие разноските и да осъществя облага.

На въпроса за какво българите бягат в Гърция, с цел да печелят по- добре, отговорът беше доста елементарен – тъй като парите, които изкарат там, тук се удвояват.

„ Българите работят в Гърция за 25 евро отплата и като се върнат в България, те се удвояват, само че там живеят мизерно – по 5-6 индивида в дребна къща. Много българи от Гоце Делчев и други обитаеми места, които са по-близко до границата, работят в Кавала или Драма, само че си живеят в България, пътуват всеки ден. Излиза им по-евтино да пътуват, в сравнение с да живеят в Гърция, да заплащат наеми, сметки и така нататък Аз не мога да работя за 25 евро дневно, тъй като не се удовлетворявам с тях. Имам дребна фабрика в Гърция, където се създават продуктите, които продавам тук в магазина. В нея работят 5 индивида. Аз им изпращам дизайна, те го вършат и в случай че има потребност от промяна, я върша тук сам”, споделя Дионисис.

„ Хората, които работят тук, не мислят да трансформират нещо, да създадат нещо друго, по тази причина не печелят. Трябва да мислят какво да създадат, каква смяна, с цел да реализиран повече, с цел да развият бизнеса си. Така не се прави, би трябвало да се мисли. Ние със брачната половинка ми към този момент обмисляме да разтеглим бизнеса си в Банско с още един магазин. В него ще се оферират неща, които ги няма в региона. Необходимо е обаче и общината да пази това място, с цел да има по-добри клиенти. Голям проблем е неналичието на втора кабина, с цел да се привлекат повече и по-добри туристи. Трябва да се положат доста старания в тази насока”, споделя Дионисис. Той предвижда, че в случай че българите не се трансформират и не създадат нещо, тук ще се повтори картинката от Гърция

„ Никой българин не си заплаща налозите на 100% и по тази причина ги е боязън. Мен не ме е боязън, тъй като аз си заплащам всичко. Ако те не заплащат, след време ще дойдат гърците и ще завземат всички магазини и ще развиват бизнеса си тук. Това, което се случи в Гърция през последните 7-8 години, ще се случи и в България. Българите вършат неточност, че теглят заеми за къщи, коли, почивки, екскурзии и почивки. Същото се случваше в Гърция преди 20 години. Вижте в този момент какво е ситуацията там. Животът става доста сложен и безценен. Винаги поучавам приятелите си да заплащат налозите си и да не теглят заеми, тъй като рано или късно банките ще си вземат всичко. Съветвам ги да си намерят хубава работа и със извоюваните пари да си поправят къщите. Моята кола е на 11 години, само че не съм пристигнал в България, с цел да си закупувам кола, а с цел да си намеря работа, да намеря по-добър живот. В момента българите живеят във виртуална действителност, поставят си очилата и виждат парадайса, само че не е парадайс, това е пъкълът, само че занапред ще го разберат”, поучава Дионисис.

А в България дружно с жена си Дионисис е намерил своя втори дом, намерил е доста другари и не се оплаква от нищо.

„ С жена ми се влюбихме в Банско, в планините и в хората, които са доста отзивчиви. Навсякъде има и хора, които не са положителни, само че тук всичките ми съседи са доста положителни и създадохме доста другарства. Много ми оказват помощ. Има доста гърци, които живеят в Банско, само че най-хубавите ни другари са българи”, споделя гръцкият търговец.

Яна ЙОРДАНОВА/ в.СТРУМА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР