Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати обезщетение от 4000

...
Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати обезщетение от 4000
Коментари Харесай

Гражданско движение БОЕЦ осъди прокуратурата

Гражданското съдружие БОЕЦ осъди прокуратурата да заплати обезщетение от 4000 лв. поради оскърбителен изказвания, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Машева си е разрешила документално да разгласи пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, тъй като е увредила “икономически ползи “ на мнозина. Заради това засегнатите са подхванали офанзиви против прокуратурата, “включително и такива с медиен и политически темперамент “.

Писмото е изпратено в края на септември 2020 година в разгара на гражданските митинги с настояването на оставката на държавното управление на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Две седмици по-късно Европейския парламент излезе с резолюция против България, с което установи утежняването на положението на върховенството на правото в страната.

Прокуратура нападна БОЕЦ пред евродепутатите с изказванието, че връзката на организацията с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано съмнение, че дейностите на представителите на тази неправителствена организация (критиките ѝ против прокуратурата) са стимулирани точно от ползите на подсъдимия Василев “.

След завеждане на делото за клюка, прокуратурата не е дала никакви доказателства, с цел да потвърди изказванията си, предава Mediapool.

Съдът намира за изцяло потвърдени изказванията на БОЕЦ, че изказванията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават подмолни зависимости с лице, упрекнато за банкрута на КТБ.

“По този метод Прокуратурата на Република България по неприемлив метод, макар че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В реалност сдружението се финансира транспарантно – посредством приходи от членски импорт и дарения от почитатели и съидейници “, споделя БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави неуместното изказване, че изнесената информация “няма обективно срамен и злепоставящ темперамент, заради което е без значение дали е вярна “, излиза наяве от решението на арбитър Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

Съдът споделя, че изказванията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ темперамент. Съдия Тошева припомня, че прокуратурата е длъжна да популяризира достоверна информация, тъй като има засилено въздействие над публичните връзки и публичното доверие към тях по формулировка е огромно.

“Поради това не може да се одобри тезата на ответника, че се касае просто за догатки за обстоятелства, които могат да се окажат верни или неправилни измежду осъществяване на произвеждане по Наказателно-процесуалния кодекс “, написа в решението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР