Граждани и представители на дребния бизнес настояха за децентрализация на

...
Граждани и представители на дребния бизнес настояха за децентрализация на
Коментари Харесай

Граждани се обявиха за децентрализация на енергийната система

Граждани и представители на дребния бизнес настояха за децентрализация на енергийната система в интерес на обособените хора, общности, квартали, общини. Те желаеха да се вкара ясна и постоянна законова рамка, която да регламентира правата на хората сами да създават, употребяват и продават сила от възобновими източници.

Искането си те насочиха във Варна от борда на именития ветроход на “Грийнпийс ” Rainbow Warrior. Корабът е в България като част от европейския тур “Заедно за климата ” на екологичната организация. Неговата цел е да даде ход на безапелационни ограничения за справяне с климатичната рецесия в народен и европейски проект и съответни цели за прекосяване към възобновими енергийни източници до 2030 година Също по този начин енергийната системата да се децентрализира, посредством интензивно включване на хората.

Тодор Тонев от Асоциацията на българските черноморските общини заключи, че е извънредно време в законодателството “да се вкара понятието “потребител-производител ”, което да регламентира статута на хората, които са конфигурирали или биха желали да конфигурират системи за произвеждане на сила от възобновими източници в парцелите си ”. Той добави, че общини като Варна също имат огромен капацитет да употребяват възобновима сила, да вземем за пример с фотоволтаици на покривите си, и по този начин да спестят големи разноски.

Илиян Илиев, който също е сложил сходна апаратура в дома си, добави, че “е належащо да се вкарат и понятията “нетно отчитане ” и “виртуално чисто отчитане ”. Така с въвеждането на тези три понятия в нормативната уредба би се сложила постоянна основа, която освобождава хората от вменената бюрократична тежест персонално да се регистрират всеки месец, всяко тримесечие и да заплащат по-високи налози и такси.

“Потребител-производител ” (prosumer от английски) са хората, които създават сила за лични потребности, а остатъка продават, връщайки го назад в мрежата и повишавайки сигурността ѝ.

Нетното отчитане планува към сметките на тези хора да се счита единствено разликата от употребяваното и продаденото за дълъг интервал, да вземем за пример на годишна база. Тоест, в случай че през лятото създадената сила няколко месеца е била допълнително и потребител-производителят е продавал остатъка през мрежата, а зимните месеци е черпил повече от нея, с цел да покрие потребностите си, то изравняването да се случва за разликата през целия интервал.

Виртуалното отчитане пък се отнася за случаи, когато човек живее да вземем за пример в апартамент в града, само че има и къща на село, където има ВЕИ апаратура. В жилището индивидът черпи сила от мрежата и сметките му порастват, само че в къщата ползване няма - единствено произвеждане на сила. Ако двете партиди се обединят, това разрешава да се счита разликата от двата парцела.

“В Европа тази процедура към този момент е необятно публикувана. Например в Гърция от ден на ден хора, общности и даже общини влагат в системи за възобновима сила. Там държавното управление и разпределителните сдружения предизвикват тази наклонност, като облекчават процедурите от административна и техническа позиция ”, изясни Игнасио Наваро, координатор на плана “Европейски енергиен преход ” на “Грийнпийс ”.

В полемиката участваха още Живка Железова от Съюза на европейските производители на зелена сила, Колю Орешков от Центъра за енергийни решения, както и Меглена Антонова и Деница Петрова от екипа на “Грийнпийс ” - България. Участниците се сплотиха към тезата, че плануваните отвод от въглищата и обективен преход към възобновими енергийни източници са извънредно нужни за страната и за оправянето с климатичната рецесия. Що се отнася до децентрализацията на енергийната система, тя ще направи системата доста по-стабилна, ще понижи загубите по трасето и ще укрепи енергийната самостоятелност на България.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР