Освен ГЕРБ-СДС още трипартии номинираха кандидати за председател на 50-ото

...
Освен ГЕРБ-СДС още трипартии номинираха кандидати за председател на 50-ото
Коментари Харесай

Втори опит за избор на председател на Народното събрание

Освен ГЕРБ-СДС още трипартии предложиха претенденти за ръководител на 50-ото Народно заседание. От „ Възраждане “ издигнаха за поста Петър Петров, „ ИТН “ предложиха Силви Кирилов, който е най-възрастният присъстващ депутат и момента води първото съвещание. От „ Величие “ предложиха проф. Илияна Матеева.

Най-много гласове в поддръжка събраха Рая Назарян и Петър Петров. Именно те бяха и номинациите, за които депутатите гласоподаваха на втори тур, който обаче също беше несполучлив. В поддръжка на Назарян гласоподаваха единствено парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи с общо 115 гласа.

„ За “ Петър Петров гласоподаваха 38-те депутати на Възраждане и трима от Има Такъв Народ. За да бъде определен ръководител на Народното събрание по Конституция е належащо нормално болшинство, което е повече от половината от присъстващите при съществуване на кворум - 121 гласа.
ЗАЩО Е ВАЖЕН ИЗБОРЪТ?
Изборът на ръководител на Народното събрание е с основно значение за “отпушването ” на конститцуионната процедура по образуване на държавно управление. За да се задвижи тя, следва да бъдат обособени парламентарни групи, които се вписват пред ръководителя на Народното събрание. Следващият ход е на президента, който стартираконсултациите с парламентарните групи и връчва мандата за сформиране на държавно управление.

В сряда Борисов съобщи, че няма да предложи различен претендент с изключение на Рая Назарян за ръководител на Народното събрание, тъй като по думите му не е верен принцип.

Традицията е такава, че най-голямата партия получава ръководител на Народното събрание, уточни Борисов. Според него има много несъгласия в изявленията на политическите партии.

„ Едните като Денков споделят, че първата политическа мощ носи цялата отговорност, по-малките партии споделят, че всички сме равни. И те са прави. От това, което чух, нито един не си е извел поучения от всичко, което е станало “, сподели водачът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че „ всички виждат по какъв начин летим към последващи избори, тъй като няма виновни партии “. Той счита, че ПП-ДБ не се усеща сбъркали, а се смятат за жертви. По думите му постигнатото от партията е благодарение на ГЕРБ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР