Градушки и проливните дъждове паднаха на много места в страната

...
Градушки и проливните дъждове паднаха на много места в страната
Коментари Харесай

След градушките и проливните дъждове: Каква е обстановката в страната

Градушки и проливните дъждове паднаха на доста места в страната през почивните дни.

Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ (ИАБГ) обезпечава продивоградова отбрана с ракетен прийом на територията на Република България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен прийом в Северна Централна и Североизточна България, оповестиха от Агенцията.

Вчера в предпазените области единствено за няколко часа в късния следобяд в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети . Също по този начин са осъществени патрулни полети със самолети за противоградова отбрана в Северна България, само че не се е налагало осъществяването на засев на облачни кафези.

За страдание ИАБГ не обезпечава отбрана в Смолянска област и Родопите, където през вчерашния ден са паднали значителни дъждове със мощна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин.

В друга степен са унищожени овощни и фамилни градини. Всички аграрни стопани имат опция да подават заявки за попаднали площи в регионалните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май.

Градушка унищожи посеви, нанесени са съществени вреди в сливенските села Сборище и Оризари. Късовете са били с размера на лимони, а редица икономически постройки са с разрушени покриви. 

Местните го дефинират като " мразовит апокалипсис ", против който са безпомощни. Фотоволтаици са разрушени, а над 20 са потрошените коли. Облакът се е формирал над село Караново. Върху него са изстреляни 54 противоградни ракети, оповестиха от регионалната администрация в Сливен.
 
„ Скоростта на придвижване на облака е била доста висока. За 6 минути той е прекосявал 4 километра, по тази причина апокалипсисът е траял 12 минути ”, изясни Веселин Вълчев, регионален шеф.

В региона на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с капацитет за едра градушка. Облакът мина Балкана в посока Велико Търново, където беше разрушен от аероплан на Изпълнителната организация за битка с градушките.



Докато дъждът над Твърдица е изолирана стихия, то в западните краища на страната гръмотевичната интензивност е изключително мощна. Валежи с капацитет за градушки са обхванали Северозападна България.

 Почти всички покриви на къщи в село Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се през вчерашния ден разрушителна градушка, оповестиха от кметството. Огромните ледени парчета са счупили и стъкла на прозорци.

През целия ден локалните поданици пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и стихии, изяснява кметът на маданското село Бисер Емилов. 



Градушка удари и Врачанско. Над района се развихри стихия и заваля проливен дъжд. На доста места дъждът беше съпроводен от градушка. Ледените парчета бяха с величина от грахово зърно до лешник.
 
В квартал „ Нефела ”, да вземем за пример, стихията е повалила насажденията в градините на хората. Ледените парчета сътвориха проблем и в част от вилната зона на Враца. „ Върху мрежата като пуканки се сипеше град с размера на орех.



Мрежите започнаха да се свличат надолу. Надеждата ни беше единствено да не се скъсат. Слава Богу структурата устоя. Но 13 часа по-късно градушката е към момента цяла ”, разказа един от пострадалите, който отглежда овошки в градината си. По думите на мъжа всяка година пада такава градушка. А хората в района питат какво се случва с противоградната отбрана.



Проливен дъжд с градушка падна и над Варна.







Едра градушка връхлетя село Радишево в област Плевен.









Проливен дъжд се изсипа и над Червен бряг.



Гръмотевична стихия доближи и Нови Искър.



Буря връхлетя и Петрич.



30 литра на квадратен метър и то единствено за 30 минути - тези превалявания паднаха в град Кула.



Буря имаше и над западните квартали на София.





Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд, главно над планинските и източните региони, ще се развива  купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там там ще превали и прегърми.

Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са сред 24° и 29°, в София към 25°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Във вторник все още вероятността да превали и прегърми на повече места из страната е огромна, в сряда феномени ще има на по-малко места, основно в Източна България и в планините, ще бъдат и по-слаби.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР